Šta pokloniti poslovnim partnerima?

Poslovni pokloni zauzimaju značajno mjesto u poslovnoj kulturi i predstavljaju dobar uvod za uspostavljanje pozitivnih poslovnih odnosa. Pokloni koji se uručuju opisuju Vaš stil i govore o poštovanju koje ukazujete poslovnom partneru.

Odluka o izboru poklona sigurno nije laka odluka. Uzmite u obzir da poklon predstavlja preduzeće poslovnim partnerima i trebalo bi ih iskoristiti za učvršćivanje poslovnih odnosa. Poslovni poklon možemo tumačiti kao marketinški alat ili način komuniciranja i promocije, izrazom brige za poslovne partnere ili zaposlene. Naravno, ovim gestom podižemo rejting same firme.

Pokloni mogu biti raznoliki, ali uvijek trebaju biti originalni i prikladni. Naravno, kod izbora poslovnog poklona prije svega je važno uzeti u obzir okolnosti, ali i profil poslovnog partnera kojem je poklon namijenjen. Morate voditi računa i o tome da je poklon primjerene vrednosti. Pokloni se mogu slati u različitim prilikama i to uglavnom da malim znakom pažnje poslovnim partnerima zahvalimo na uspješnoj saradnji.

U poslovnom darivanju treba se voditi načelom originalnosti. Mnogo je važnija emocionalna vrijednost poklona nego finansijska. Uvijek treba voditi računa da poklon svojom vrijednošću ne prelazi određene opšteprihvaćene okvire.

Izbor poklona

Za izbor poslovnog poklona je veoma važno da budu kvalitetni. Bez obzira da li se radilo o jeftinijem ili skupljem poklonu, on bi trebao biti kvalitetan. Uzmite u obzir da poslovni pokloni predstavljaju preduzeće.

Kod odluke o poslovnim poklonima trebalo i uzeti u obzir sledeće:

• Provjerite da li postoji nekakav pravilnik u kompaniji o poslovnim poklonima. Ukoliko ga vi nemate možda imaju vaši poslovni partneri i morate tome prilagoditi svoje poklone.

• Kakav utisak želite da ostavite, da li želite da budete tradicionalni, savremeni, inovativni, originalni ili neobični?

• Do koje vrijednosti planirate da potrošite za poklon, da li će se raditi samo o simboličnom poklonu s logom firme ili će to biti neki skuplji poklon?!

Pokloni po bontonu

U poslovnoj komunikaciji postoje određena pravila – određene osobe nije preporučljivo zasipati poklonima; pokloni poslovnim partnerima treba da budu odabrani tako, da se uklapaju u običaje zemlje iz koje on dolazi. U svakom slučaju, trebalo bi biti oprezan sa količinom novca koji ćemo za poklon izdvojiti – poklanjanje je znak pažnje, a ne način da pokažemo koliko smo bogati.

Univerzalno pravilo je da se ne poklanjaju preskupi pokloni, čak ni bliskim prijateljima, to će ih dovesti u neprijatnu situaciju pošto će se osjećati obaveznim da uzvrate istom mjerom. Naravno, ni bezvrijedne sitnice ne dolaze u obzir, jer se mogu shvatiti kao znak nipodaštavanja. Drugo pravilo je da se poklon ne bira prema sopstvenom, već prema ukusu onoga kome je namijenjen. Zato se unaprijed vrijedi potruditi da saznamo ukus dotične osobe. Prema bontonu, izuzetak su CD-ovi, knjige i video kasete kojima “drugome pružamo mogućnost da upozna autore za koje nije čuo”.

Izvjesna doza elegancije neophodna je kad su u pitanju pokloni u profesionalnom odnosu: penkala ili kvalitetne olovke, knjiga ili CD sa klasičnom muzikom uvijek dolaze u obzir. Uz ovakav poklon obavezno ide vizit karta.

Kome se ne daju pokloni?

Prije svega – šefu, jer će druge kolege to shvatiti kao poltronski gest. Nije uputno nositi poklone ni javnim službenicima – policajcima i državnim činovnicima – koji su nam učinili neku uslugu, između ostalog i zato što je zabranjeno.

Prilikom odabira poklona, treba voditi računa da se ne odabere nešto neadekvatno – vezano za fizički ili drugi nedostatak osobe kojoj je poklon namijenjen, osobi koja pati od šećerne bolesti ne treba poklanjati slatkiše, liječenom alkoholičaru ne kupujte skupo piće, a posebno treba biti oprezan sa savremenim bestselerima – neće biti zgodno ako se u knjizi koju ste poklonili starijoj koleginici ili poslovnom partneru krije erotski sadržaj.

Ističemo još jedno značajno pravilo – potčinjeni nikada ne daju poklon pretpostavljenima. Mogu jedino učestvovati u “kolektivnom poklonu”, koji cijeli kolektiv, u određenim prilikama, daje svome šefu. Isto tako ne daje se poklon ni nekoj uticajnoj ličnosti koja vam je učinila neku uslugu, jer najčešće rizikujete da vam poklon bude vraćen. U ovom slučaju savjetujemo vam da pošaljete pismo kojim ćete se zahvaliti.

Kao što postoje pravila kada se daju pokloni i kome se šta poklanja, tako bonton predviđa i šta se ne poklanja ili pri čemu treba posebno biti oprezan.

Odeća i rublje, kao i predmeti za domaćinstvo, mogu se pokloniti samo rodbini i najintimnijim prijateljima, nikako ne poslovnim saradnicima.

Imajte na umu da neke knjige, posebno ako su vezane za neku profesiju, mogu u kancelariji upotrebljavati ostali saradnici i kolege.

Umjetnička slika može predstavljati problem za onoga koji je dobio na poklon zbog različitih ukusa, a bio bi red da ta slika kasnije visi u kancelariji ili poslovnom prostoru bar onda kada darodavac dolazi u posjetu. Zbog toga je najbolje izbjegavati takve poklone. Lično dostavite poklone, ukoliko je to moguće. Dakle nemojte slati poštom osim ako je to neophodno.

Neki od mogućih poklona

Cvijeće predstavlja poklon koji se najčešće daje. Kada nekome šaljete cveće, pazite kakvo cvijeće birate. Tako se udatim ženama ne šalju crvene ruže, već drugih boja. Ženama se obično poklanjaju karanfili, ruže, orhideje i gladiole, a djevojkama karanfil i poljsko cvijeće.

Ako cvijeće lično predajete, predhodno skinite papir, predajte ga bez papira. Izuzetak čine orhideje, koje su specijalno pakovane.

Žene, po pravilu, ne poklanjaju cvijeće muškarcima, a isto tako ni muškarci muškarcima. Čokoladni pokloni su univerzalno dobar izbor jer je malo onih koji nisu ljubitelji kvalitetne čokolade. Nemojte štedjeti na tome, kupite vrhunsku i dobro dizajniranu čokoladu u finom pakovanju.

Poklon korpe su atraktivan i zanimljiv poklon. Mogu se napuniti raznim dodatnim proizvodima, možete lako definisati cijenu, a možete ih prilagoditi pojedinim klijentima. Možete ih napuniti domaćim specijalitetima karakterističnim za vaše područje, kombinacija kafe, čokolade i desertnih proizvoda je uvijek zanimljiva, pogotovo ženama. Prednost je i u tome što će i nakon što se potroše proizvodi korpa ostati kao trajan poklon.

Muškarcima se poklanja tašna, dobra knjiga, kaiš, kravata, naliv-pero, kolonjska voda. Za mlađe poslovne partnere koji se bave i sportom u slobodno vrijeme ili vole sport postoje mnogi dobri pokloni. Sezonske karte su takođe originalan poklon. Za poslovne partnere koji vole sport osim dresa dobar poklon će biti i sezonske karte za utakmice kluba za koji navija. Međutim, to mogu biti i sezonske karte za bioskop, pozorište, ali i za golf terene i slično, zavisno od tipa osobe partnera kojem poklanjate.

Za poslovne partnere (ribolovce ili lovce) je odličan poklon dio potrebnog pribora. Uslov za ovaj poklon je da tačno znate kojom vrstom lova ili ribolova se vaš poslovni partner zanima.

Za tradicionalnije osobe dobar poklon bi mogao i pribor za pušenje, agendu u kožnom povezu, šah, skupocjenu lulu, servis za bar, bocu kvalitetnog konjaka, karte ili časovnik. Stoni sat može biti vrlo dobar izbor. U zavisnosti od klijenta sat može biti inovativan, originalnog oblika ili neki tradicionalni oblika. Takođe možete izabrati one s dodatnim opcijama poput digitalnog sata, termometra …

Za žene je dobar izbor parfem. Treba poklanjati nova izdanja parfema dobrog kvaliteta. Takođe bi dobar izbor bio i luksuzni toaletni predmeti, kutija finog pudera, pribor za ključeve, moderne minđuše i ogrlica (bižuterija), pretplata na neku modnu reviju, ram za sliku, kvalitetan album za fotografije itd.

Ako vas neko pozove na vikend, najbolje je da mu za poklon donesete bocu viskija, konjaka ili likera.

Postoji i veliki interes za poklonima koji su custom-made odnosno koji su u potpunosti prilagođeni specifičnim zahtjevima. Kod izrade takvih proizvoda možete izabrati boje, oblik, personalizovane poruke i slično. Tako je tokom dizajniranja i izrade moguće uticati na vrstu i boju materijala, vrstu izrade i poziciju željenih logotipova, PVC bedževe, personalizovati dugmad, etikete, patentne zatvarače i slično.

Check Also

Fejsbuk aktivira kriptovalutu možda već u januaru

Fejsbuk i njegovi partneri spremaju se da izdaju kriptovalutu libru već u januaru naredne godine, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *