Ministarstvo finansija: Domaće obveznice opcija za zaduživanje

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija planira da se iduće godine zaduži zavisno od procjene uslova na tržištima kapitala, a među potencijalnim modelima zaduživanja su izdavanje obveznica na evropskom ili nekom drugom tržištu, zaključenje aranžmana sa domaćim i(li) stranim finansijskim institucijama, kao i emisija domaćih obveznica i zapisa, odgovoreno je Portalu Analitika iz tog vladinog resora.

Procijenjena nedostajuća sredstva za 2013. godinu iznose 250 miliona eura i koristiće se za pokriće budžetskog deficita, otplatu dugova i stvaranje fiskalnih rezervi.

“Što se tiče termina zaduživanja, takođe će zavisiti od stanja na tržištima kapitala. Svakako će naše nastojanje biti da se sagledaju, istraže i uporede sve ponude i svi mogući modeli, nakon čega će se, uz punu transparentnost, donijeti odluka o najpovoljnijoj opciji po državu”, naglašavaju u ministarstvu.

Napominju da će dostupnost stranih izvora finansiranja u narednoj godini zavisiti prvenstveno od kretanja na međunarodnom tržištu kapitala, dominantnog uticaja centralnih i matičnih banaka prema podružnicama u Crnoj Gori, a u manjoj mjeri i od stanja na domaćem tržištu.

-Sa druge strane, naši fiskalni parametri, u prvom redu visina deficita i duga u ovoj godini, kao i njihove projekcije koje su definisane u budžetu za 2013. godinu, uticaće na kredibilitet naših fiskalnih politika, a time i na izvore i uslove zaduživanja- konstatuju u ministarstvu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *