Erste prodaje podružnicu u Ukrajini

Dodajte komentar

Erste Grupa objavila je da je u četvrtak počela pregovore s vlasnicima Fidobanke, grupom kompanija koje kontroliše Oleksandr Adarich, o prodaji svoje ukrajinske podružnice, Erste bank Ukrajina, za iznos od 83 miliona dolara (oko 63 miliona eura) u gotovini.

Odluka je u skladu s težnjom Erste Grupe da se fokusira na poslovanje u istočnom dijelu Evropske unije. Erste Grupa očekuje da će transakciju zaključiti tokom 2013. godine.

Na ime ove transakcije Erste Grupa će u četvrtom kvartalu ove godine uknjižiti trošak (fer procijena vrijednosti) nakon oporezivanja od oko 71 miliona eura ( bruto oko 94  miliona eura).

Negativni kursni efekti (EUR/UAH) transakcije na kapital i goodwill u iznosu od 80,4 miliona eura na dan 30. septembra 2012. već su uzeti u obzir i obračunaće se u računu dobiti i gubitka. Riječ je o tehničkim rezervacijama koje neće uticati na kapitalnu poziciju Erste Groupa, navodi se u saopštenju.

Erste Bank Ukrajina zapošljava 1536 radnika, a na dan 30. septembra aktiva je iznosila 758 miliona eura, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *