Oglašena šesta prodaja Onogošta, radnici ogorčeni

Dodajte komentar

Za četiri objekta HTP „Onogošt”, od kojih su tri hotela, juče je objavljen novi oglas za prodaju, šesti po redu. Imovina firme nudi se po ukupnoj početnoj cijeni od 22,2 miliona eura, za preko četiri miliona manje nego na prethodnom oglasu koji je bio neuspješan. Zainteresovani kupci, domaći i strani, dužni su Privrednom sudu dostaviti prijavu i dokaz o uplati depozita do 18. januara, a licitacija će biti održana 21. januara.

Dok stečajna uprava HTP-a pokušava da proda imovinu firme kako bi napokon riješili stečaj, Sindikat i radnici firme su ogorčeni jer i nakon više mjeseci pregovora sa resornim ministarstvima nijesu uspjeli da dogovore socijalni program. Prema poslednjoj odluci Privrednog suda, 31. decembra svim radnicima tog preduzeća, koje je od marta u klasičnom stečaju, prestaće radni odnos i biće poslati na Biro rada bez otpremnina.

Zorka Niković predsjednica Sindikata firme kazala je da su ove sedmice očekivali konkretan odgovor od Ministarstva turizma o socijalnom programu, ali ga nijesu dobili. Ona ističe da su radnici s razlogom revoltirani i da najavljuju radikalne mjere.

– Ministarstvu turizma sam juče poslala urgenciju i zatražila hitan odgovor, ali ako ga ne dobijemo do ponedjeljka, preduzećemo radikalne mjere, a najvjerovatnije će to biti zatvaranje u hotel „Onogošt” gdje ćemo ostati dok se naš zahtjev ne riješi, kazala je juče Nikovićeva.

Predlog Sindikata je bio da se za 82 zaposlena za stalno isplate otpremnine od 6.000 do 12.560 eura, u zavisnosti od godina staža. Sredstva bi bila obezbijeđena od milion i 30.000 eura duga HTP-a za poreze i doprinose koji im je Vlada oprostila 2009. godine kako bi pomogla realizaciju plana lične uprave koji je bio neuspješan. Nikovićeva ističe da se za socijalni program u suštini bore već dvije godine, a jedino što su dobili su obećanja.

– Do prekida radnog odnosa ostalo nam je još nedjelju dana, i ne smijemo dozvoliti da odemo bez socijalnog programa. Treba li da prepustimo našu vrijednu imovinu nekome, a da mi ostanemo bez ičega. Revolt radnika teško će bilo ko moći da kontroliše, a za sav ovaj period Sindikat je uspijevao da balansira situaciju i to ogorčenje što je i razlog te nijesmo počinjali ni štrajkove ni proteste, a sve u namjeri da damo prioritet pregovorima – rekla je ona.

HLT fond upravljao je akcijama „Onogošta” od 2004. godine i u nekoliko narednih, prema tvrdnjama Sindikata i manjinskih acionara, prodali su 23 njihova objekta za svega oko četiri miliona eura. Maja, 2009. godine uveden je stečaj, a novembra iste i postupak lične uprave koju je neuspješno sprovodio HLT fond, pa im je Privredni sud marta ove godine oduzeo pravo upravljanja i u firmu je uveo klasični stečaj. Dugovanja u stečajnoj masi su oko 2,5 miliona eura, i u tu sumu je uračuno deset zaostalih plata i drugih naknada prema radnicima koji od uvođenja klasičnog stečaja redovno primaju zarade, piše DAN.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *