Najveći bankarski skandali koji su obilježili godinu

Dodajte komentar

Ova godina mogla bi da bude upamćena kao ona u kojoj su novčano kažnjene banke, i to s više od šest milijardi dolara zbog optužbi za pranje novca, namještanje kamatnih stopa, nepoštovanje sankcija i sistemske prevare.

Najveće svjetske banke našle su se pod istragom o transakcijama povezanim s finansiranjem trgovine drogama i finansijskim transakcijama s državama pod sankcijama poput Irana, kao i zbog pranja novca i manipulacije kamatnim stopama, čime im je trajno uništen ugled.

Banka JP Morgan Chase je tako optužena zbog prodaje investicionih proizvoda gdje su namjerno podcijenjeni rizici koje su nosili krediti dati osobama vrlo lošeg imovinskog stanja. Kada su te osobe prestale da otplaćuju kredite, nastao je kreditni slom u cijelom svijetu jer se spornim investicionim proizvodima globalno trgovalo.

Banci Standard Chartered sa sjedištem u Londonu naglo je pala vrijednost akcija nakon što ju je SAD optužio da je u posljednjih 10 godina ilegalno prikrila oko 250 milijardi dolara iranskih transakcija unutar finansijskog sistema. Sve do tada Standard Chartered je bila jedina globalna banka za koju se smatralo da ima neuništiv ugled, a na ime kazne morala je da izdvoji 667 miliona dolara.

Bankarski gigant Barclays u novembru je platio 470 miliona dolara zbog optužbi za manipulaciju tržištem električne energije u Kaliforniji, dok je zbog skandala oko manipulacija kamatnim stopama Libor u januaru platio 450 miliona dolara.

Skandal oko Libora nije zaobišao ni Royal bank of Scotland koja je morala da plati kaznu od 233 miliona dolara, a švajcarski bankarski div na ime kazne je morao da izdvoji 1,5 milijardi dolara.

U oštrom izvještaju američkog Senata globalna banka HSBC je optužena da je otvorila vrata finansijskog sistema teroristima, trgovcima drogom i pranju novca. HSBC suočena sa optužbama za pranje novca povezano sa meksičkim narko kartelom i terorističkim grupama iz Saudijske Arabije platila je najveću kaznu ove godine od 1,9 milijardi dolara.

Bez podizanja prašine nije prošla ni Vatikanska banka koja je označena kao „siva poreska oaza“. Tportal.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *