Gasrpom kupuje Kirgizgas

Dodajte komentar

Ruski gasni monopolista Gasprom namjerava da kupi svih sto odsto akcija Kirgizgasa, izjavio je generalni direktor kirgiske kompanije Turgunbek Kulmurzajev.

Transakcija će biti sprovedena u dve faze, od kojih će u prvoj ruska kompanija do 1. aprila 2013. preuzeti 75 odsto Kirgizgasa za simboličnu sumu od jednog dolara, a u drugoj će povećati svoj udio na 100 odsto, prenose danas ruski i kirgiski mediji.

Simbolična cijena od jednog dolara uslovljena je velikim dugovima Kirgizgasa od 38 miliona dolara, koje će Gasprom morati da otplati.

Prema rečima Kulmurzajeva, kompanija garantuje sniženje cijena gasa poslije privatizacije, tako da će gradjani Kirgizije manje plaćati.

Gasprom namjerava da u narednih tri do pet godina uloži 20 milijardi rubalja ili približno 640 miliona dolara u modernizaciju tehničke opreme u zemlji.

Trenutno Kirgizija dobija gas iz Kazahstana i Uzbekistana, a poslije prodaje preći će na rusko gorivo koje će biti dopremano gasovodom iz Kazahstana. Za zemlje to znači smanjenje zavisnosti od svojih susjeda.

Prošle sedmice kazahstanski snabdjevači su smanjili prodaju prirodnog gasa na sjeveru Kirgizije gotovo za polovinu, ali ne zbog dugova nego, kako je tada saopštio Kirgizgas, zbog jakih mrazeva, piše B92.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *