Većina Islanđana protiv ulaska u EU

Dodajte komentar

Island je napravio novi korak ka članstvu u EU, ali su se istovremeno pojavili pozivi za odustajanje od ulaska u evropski blok, pošto je zemlja ponovo počela da ostvaruje značajan privredni rast.

Parlamentarna komisija za spoljne odnose zatražila je da se pregovori o članstvu obustave, iako se koaliciona vlast zalaže za ulazak zemlje u Uniju.

Komisija je uputila zahtjev samo dva sata nakon što je u Briselu objavljeno da je Island sada otvorio ukupno 27 od 35 poglavlja iz pregovaračkog procesa. Do sada su zaključeni razgovori o 11 poglavlja.

Protivljenje članstvu Islanda u Evropskoj uniji u porastu je od kada je zemlja ponovo počela da ostvaruje značajan privredni rast poslije finansijskog sloma 2008. godine, prenijela je agencija „Blumberg“.

Vlasti ove zemlje podnijele su zahtjev za ulazak u EU poslije sloma domaćih banaka, što je državu koštalo 85 milijardi evra, i pada nacionalne valute krune, koja je izgubila 85 odsto vrijednosti.

Rezultati najnovije ankete pokazuju da 53,5 odsto Islanđana želi da zemlja povuče kandidaturu za članstvo u Uniji, 36,4 odsto i dalje podržava tu inicijativu, a 9,9 odsto je neodlučno.

Oporavak je počeo krajem 2010. godine zahvaljujući zajmu od Međunarodnog monetarnog fonda i kontroli tokova kapitala, a ostvaren je u vrijeme krize u zemljama evrozone.

Islandska ekonomija ostvarila je rast za 3,5 odsto u trećem kvartalu, u poređenju sa padom za 0,1 odsto u eurozoni.

Sljedeća islandska vlada mogla bi da posluša raspoloženje u narodu. Premijer Johana Sigurdardotir se ne kandiduje, a njena Socijal-demokratska stranka, lider u sadašnjoj vladajućoj koaliciji, jedina je od islandskih partija koje se zalažu za članstvo u EU.

Dvije najveće opozicione partije, Stranka za nezavisnost i Napredna partija zaprijetile su da će povući kandidaturu Islanda ako dođu na vlast.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *