UBS pristao platiti 1,5 mlrd dolara zbog manipulisanja LIBOR-om

Dodajte komentar

Švajcarski bankarski div UBS saopštio je u srijedu da je britanskim, američkim i švajcarskim regulatorima pristao platiti oko 1,5 milijardi dolara kazni u sklopu nagodbe u sporu oko namještanja međubankarskih kamatnih stopa Libor.

Iz banke su saopštili da će zbog kazne vjerovatno u četvrtom tromjesečju zabilježiti gubitak u iznosu od dvije do 2,5 milijardi švajcarskih franaka (2,2 milijarde do 2,7 milijardi dolara).

Libor je referentna kamatna stopa koja utiče na široku lepezu finansijskih ugovora širom svijeta a otkriće da su je banke dogovarale ozbiljno je narušilo ugled Londona kao finansijskog središta.

“UBS je pristao platiti oko 1,4 milijarde švajcarskih franaka na ime kazni i povrata nezakonito stečene dobiti američkim, britanskim i švajcarskim vlastima kako bi se zaključile istrage vezane za Libor”, navodi se u saopštenju.

Time će najveća švajcarska banka na ime kazni platiti tri puta veći iznos nego britanski Barclays koji se s regulatorima nagodio u junu. Istraga je obuhvatila više od dvanaest banaka.

UBS će tako platiti 160 miliona funti (260 miliona dolara) kazne britanskom regulatoru Financial Services Authority.

Takođe će platiti 59 miliona švicarskih franaka (64 miliona dolara) švajcarskom regulatoru FINMA na ime povrata nezakonito stečene dobiti.

Američkom ministarstvu pravosuđa i Komisiji za trgovinu terminskim ugovorima za isporuku roba (CTFT) banka će platiti ukupno 1,2 milijarde dolara, prenosi Seebiz.eu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *