Struje u KAPu ima do Nove godine

Dodajte komentar

Ruski menadžment nije mogao da ispuni zahtjeve EFT i Rudnapa da kupuje struju po tržišnoj cijeni, plaća avansno ili dostavi bankarske garancije.

Iz EPCG kažu da neće sklapati novi ugovor sa KAP-om dok ne reprogramira dug.

Menadžment Kombinata aluminijuma nije sklopio ugovor o snabdijevanju električne energije ni sa jednim od dilera, iako mu ugovor sa Elektroprivredom Crne Gore ističe 1. januara, prenosi “Dan”.

– Početkom decembra smo dobili dvije ponude za isporuku električne energije od kompanija EFT i Rudnap, međutim uslovi, po pitanju cijene i načina plaćanja struje, za KAP nijesu prihvatljivi – kazali su „Danu” iz menadžmenta KAP-a.
Prema saznanjima „Dana”, EFT, vlasništvo Vojina Lazarevića, i Rudnap Vuka Hamovića ponudila su KAP-u snabdijevanje po tržišnoj cijeni struje, ali su imali dva uslova. Prvi je bio da se računi plaćaju unaprijed, i to do 25. u mjesecu, dok je drugi izdavanje bankarskih garancija na 60 dana, te performans garancija na 15 odsto vrijednosti ugovora. KAP trenutno duguje EPCG skoro 60 miliona eura. Struju nijesu plaćali ni dok su na snazi bile četvorogodišnje subvencije za struju iz budžeta od ukupno 60 miliona eura, koje su istekle ove godine u aprilu. Zbog toga, kako nam je potvrdilo više izvora, EPCG neće da produžuje ugovor o snabdijevanju KAP-a. Italijani iz A2A neće ni da čuju za obnavljanje ugovora sa KAP-om, dok se ne riješi otplata duga od 60 miliona eura, ali su svjesni da postoji mogućnost da Vlada, kao većinski vlasnik EPCG, zatraži produžetak snabdijevanja strujom, dok ruski CEAK, koji upravlja KAP-om, ne pronađe dilera električne energije.
Iz KAP-a, čiji je izvršni direktor Jurij Moisejev, ponovili su da fabrika može opstati samo uz dugoročnu i ekonomski opravdanu cijenu električne energije.
– To je slučaj sa svim fabrikama aluminijuma, a način na koji će KAP-u biti obezbijeđen dugoročan izvor električne energije sa ekonomski opravdanom cijenom struje, pitanje je za akcionare – naveli su iz KAP-a.
Rusi trenutno čekaju ishod pregovora Vlade sa turskim Toščelikom i njemačkim HGL-om, koji su zainteresovani za ulazak u KAP. Oba investitora su poslednji put bila u Podgorici na usmenim pregovorima početkom novembra, međutim od tada nijesu dostavljali finalnu ponudu, koju Vlada i dalje očekuje. Prema našim saznanjima u pregovorima je zapelo oko sopstvenog izvora i subvencija. Vlada traži izgradnju izvora energije za KAP na Maoču za šta treba između 500 i 600 miliona eura. Za tu investiciju, čija bi izgradnja trebalo da traje četiri do pet godina, Vlada bi dala subvencije od oko 10 miliona eura godišnje. Problem je što Vlada za davanje subvencija, traži garancije od Toščelika i HGL-a, da će biti izgrađen izvor, na šta investitori zasada ne pristaju.
KAP-u je do sada regulator određivao cijenu električne energije, koji je nedavno saopštio da će od 1. januara poslovati sa tržišnom cijenom struje, odnosno onom koju dogovore sa dilerima električne energije.

Najgora ponuda EPS-a

Pored Rudnapa i EFT-a za snabdijevanje KAP-a električnom energijom je bila raspoložena Elektroprivreda Srbije. Međutim, prema saznanjima “Dan”-a, njihova ponuda je bila najgora od sve tri kompanije za KAP, jer je cijena struje bila najviša.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *