Istražitelji ispituju poslovanje Hypo Alpe-Adria bank Mostar

Dodajte komentar

Posebni tim u kojem je gotovo stotinu ljudi istražuje poslovanje podružnice Hypo Alpe-Adria banke, čije je sjedište u Mostaru, pokušavajući utvrditi način dodjele kredita kojima je toj bankarskoj kući nanesena višemilionska šteta, prenosi u srijedu sarajevski “Dnevni avaz”.

Na čelu istražiteljskog tima je Drago Kos, nekadašnji čelnik Grupe zemalja za borbu protiv korupcije pri Savjetu Evrope (GRECO).

“Ispitujemo kredite kojima je direktno nanesena ogromna šteta ‘Hypo Alpe-Adria’ banci. Iako ne mogu govoriti o imenima vrlo je lako utvrditi ko su bili najveći dužnici prema banci odnosno kome su dodjeljivani najveći krediti”, kazao je Kos sarajevskom listu.

Objasnio je kako istražiteljski tim već ima dobru saradnju s Ministarstvom unutrašnjih poslova Federacije BiH te s Tužilaštvom BiH. Njima su, kako tvrdi Kos, već proslijeđeni prikupljeni dokazi, a pravosuđe je pokrenulo i vlastitu istragu na osnovu dostupne dokumentacije.

Iako Kos to nije rekao, “Avaz” navodi kako su među najvećim dužnicima mostarskog ogranka Hypo banke braća Lijanovići s kreditima većim od 35 miliona eura, “Stanić trade” s dugom od oko 20 miliona eura te niz firmi u sastavu grupacije MIMS, vlasnika Muje i Hilme Selimovića, čiji je dug oko 25 miliona eura.

Odluku o uspostavi posebnog istražnog tima donijele su austrijske vlasti te centrala Hypo banke jer žele raščistiti sa sumnjivim kreditima i zlopotrebama uočenim u nizu podružnica.

Osim u Mostaru, Hypo banka ima podružnicu i u Banjoj Luci, no nema potvrde da je i ona pod istragom. Osim u BiH, interna istraga pokrenuta je i u podružnicama Hypo banke u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori te Sloveniji, prenosi Seebiz.eu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *