Berluskoni: Italija možda napušta euro, vraća liru

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni kaže da će Italija biti prisiljena da napusti eurozonu ukoliko Evropska centralna banka ne dobije više ovlašćenja i osigura snižavanje troškova zaduživanja.

Berluskoni, koji je ovog mjeseca objavio da će ponovo voditi svoju stranku Narod slobode (PDL) na nacionalnim izborima, je rekao da ECB treba da postane “zajmodavac u krajnjoj nuždi” za eurozonu.

– Ako Nemačka ne prihvati da ECB mora da bude stvarna centralna banka, ako se ne smanje kamate, bićemo prisiljeni da napustimo euro i da se vratimo vlastitoj valuti kako bismo bili konkurentni – rekao je Berluskoni.

Ovaj 76-godišnji medijski tajkun i ranije je slično govorio o mogućnosti da Italija, pa čak i Njemačka napusti euro, ali je svoje reči kasnije “ispravljao”.

Berluskoni je, inače, ostavku na mjesto premijera bio prisiljen da podnese dati prošle godine kada su prinosi na italijanske državne obveznice skočili na vrhuncu dužničke krize eurozone, prenosi Kamatica.

Check Also

Povoljniji prevoz za građane upućene na liječenje van Crne Gore

Fond za zdravstveno osiguranje i nacionalna avio-kompanija Air Montenegro potpisali su Protokol o saradnji kojim …

One comment

  1. liberalna ekonomija-dno!

    Grckom vladaju dvije familije 50 godina, Italijom se igra ovaj mangup i mashkara, Spanija bi bez Katalonije bila pusta zemljoradnicka zemlja, Portugal je siromasan ko Afrika, Bugari su seronje koje se izivljavaju nad Makedoncima, Rumuni su Rumuni… Ispada da smo mi Balkanci cak i dobri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.