Balkan troši više energije od zapadne Evrope

Dodajte komentar

Ekonomije šest zemalja jugoistočne Evrope troše dva puta više energije po dolaru bruto domaćeg proizvoda nego zapadnoevropske zemlje, objavila je Svjetska banka.

U redovnom izveštaju za region ističe se da su se vlade zemalja jugoistočne Evrope do sada obavezale da ostvare orijentacioni cilj uštede energije od devet procenata konačne potrošnje energije između 2009. i 2018. kroz nacionalne akcione planove za energetsku efikasnost.

Stručnjaci Svjetske banke napominju da ipak treba riješiti nekoliko prepreka, uključujući niske cijene energije, nedovoljnu informisanost o tehnologijama, nedovoljan broj kompanija za izvođenje radova i pružanje usluga, kao i ograničernja vezana za realizaciju akcionih planova.

U izvještaju Svjetske banke za šest zemalja jugoistočne Evrope (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Kosovo), navodi se da se oganičenja u snadbijevanju energijom pojavljuju kao ključno strukturno pitanje tih zemalja.

Ocjenjuje se da će region zapadnog Balakna bez značajnih investicija u infrastrukturu do 2020. godine postati neto uvoznik struje.

Prema Strategiji energetike Energetske zajednice jugoistočne Evrope (za 2020), a prema sadašnjim trendovima potrošnje električne energije, u 2020. tražnja neće biti sasvim zadovoljena i nedostrajaće 10 odsto.

U 2030. jaz između potreba i potražnje bi, kako se navodi, mogao možda da poraste i do 30 odsto.

Da bi se održala ravnoteža između ponude i potražnje u predstojećoj deceniji zemljama jugoistočne Evrope će biti potrebne znatne investicije, na nivou od 44,6 milijardi evra u energetiku, i još više finansijskih sredstava za upravljanje prelaskom na ekonomiju sa niskom emisijom ugljenika, prenosi Kamatica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *