Slovačka: Ćirilo i Metodije na novčanicama od dva eura

Dodajte komentar

Slovačka je uspjela da se izbori da na novčićima od dva eura koje Slovačka narodna banka naredne godine pušta u promet ipak budu hrišćanski simboli.

Novčanice će bit sa likom svetih Ćirila i Metodija iznad čijih glava je oreoli, a u ruci krst.

„Novčić sa svetim Ćirilom i Metodijem biće u obliku kako je prvobitno predložen. To je definitivno odobrila Evropska komisija“, kazao je u Briselu slovački ministar finansija Piter Kažimir.

Simboli hrišćanstva, krst i oreol zasmetali su nekim članicama Evropske unije koje su zatražile da novčić povodom 1150. godišnjice dolaska iz Soluna braće Ćirila i Metodija u Veliku Moravsku, kojoj su donijeli pismenost i hrišćanstvo, bude vjerski neutralan.

Slovačka je najprije pristala da ukloni atribute svetih i krst, ali to je u zemlji izazvalo toliko oštre reakcije da su SNB i vlada odlučili da insistiraju na prvobitnom grafičkom prijedlogu.

Ovako je protestvovao protiv novog novčića portparol Biskupske konferencije Slovačke Jozef Kovačik : „To je nepoštovanje vlastite istorije. Ljudi su u vrijeme totalitarnog režima rizikovali hapšenje, jer su željeli da govore o Ćirilu i Metodiju kao o svecima“, prenosi Capital.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *