Moody's razmatra rejtinge sedam mađarskih banaka

Dodajte komentar

Kreditna agencija Moody's razmatra sedam mađarskih banaka zbog potencijalnog smanjivanja izgleda u negativni. Ta je odluka podstaknuta “kontinuiranim lošim okruženjem u kojem banke posluju što ima potencijala za pogoršanje rizičnog portfelja tih banaka.”

Banke koje agencija analizira su: OTP Bank NyRt, OTP Mortgage Bank, K&H Bank, Budapest Bank, FHB Mortgage Bank, Erste Bank Hungary i MKB Bank, piše portal portfolio.hu.

Mađarska novinska agencija MTI objavila je da se takve analize obično obave u 90 dana, a do srozanja izgleda na negativni bi moglo proći 12 do 18 mjeseci.

“Očekujemo da će se mađarske banke suočiti s lošim poslovnim okruženjem u idućih 12 do 18 mjeseci. Mađarska privred se i dalje pogoršava, a njegova velika zavisnost o izvozu i prilivu kapitala izlaže tu zemlju riziku zbog loše prognoze rasta zemalja eurozone” objasnio je Simone Zampa, potpredsjednik Moody'sa  i viši analitičar , u izvještaju objavljenom početkom avgusta.

Analiza Moody'sa u obzir će uzeti nivo u kojoj (1) makroekonomsko okruženje u Mađarskoj i posljedice krize eurozone utiču na banke i njihove partnere; (2) novi porezi koje je uvela mađarska vlada u kombinaciji s ostalim mjerama, predstavljaju dodatni pritisak na banke; (3) banke mogu ostvariti održive prihode i (4) pad vrijednosti imovine utiče na banke.

Moody's očekuje pad mađarskog BDP-a u ovoj godini od 1,4%, a u sljedećoj vrlo slabi rast ili nikakav. Kako je domaća potražnja slaba, a nezaposlenost bi u 2013. mogla porasti na 11%, ekonomski rast će zavisiti o izvoznoj industriji i snazi inostrane potražnje, koja je i dalje slaba zbog dužničke krize u eurozoni, prenosi Bankamagazin.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *