Na Balkanu najjeftinija struja u Srbiji, najskuplja u Hrvatskoj

Dodajte komentar

Posljednjih godina u mnogim zemljama okruženja ali i širom svijeta poskupjela je električna energija.

Prema mini istraživanju agencije Anadolija, najjeftiniju struju u jugoistočnoj Evropiplaćaju građani Srbije gdje kilovatsat košta 0,051 eura (9,9 feninga) što je skoro upola jeftnije nego u većini zemalja u regionu.Takođe, prema ovim podacima struja u Srbiji je najjeftinija i u Evropi. Međutim, ne smije se izgubiti iz vida i daje prosječna mjesečna plata u Srbiji skoro najniža u regionu i iznosi 380 eura.

Struja je u Srbiji posljednji put poskupjela 1. aprila 2011. godine za oko 15 posto, a prije toga je poskupjela i u martu 2010. godine za oko 10 posto.

Međutim, postoji mogućnost da će struja u Srbiji od Nove godine poskupjeti za 20 ili 25 posto.

Poslije Srbije, najjeftiniju struju u regiji koriste građani Makedonije gdje kilovatsat košta 0,069 eura. Od ostalih zemalja jugoistočne Evrope, slijede Crna Gora sa 0,077, BiH 0,082 i Albanija 0,091 euro po kilovatsatu.

Međutim, iako građani BiH koriste relativno jeftinu struju, treba imati na umu da je životni standard u većini evropskih zemalja znatno viši nego u BiH što dovodi u pitanje uvriježene izjave o vrlo jeftinoj struji. Na primjer, i pored činjenice da građani BiH imaju prosječna mjesečna primanja koja iznose oko 401 euro, što je približno primanjima građana Srbije, struja u BiH je skuplja nego u Srbiji.

Takođe, ne treba zaboraviti činjenicu da BiH izvozi oko 25 posto od ukupno proizvedenih količina električne energije. Štaviše, iako je Crna Gora uvozno zavisna zemlja i iako prosječna mjesečna primanja u ovoj državi iznose 479 eura, struja Crnoj Gori je jeftinija nego u BiH.

Od zemalja regiona, najskuplju struju plaćaju građani Hrvatske. Prema posljednjim podacima Eurostata, cijena struje u Hrvatskoj je 0,11 eura po kilovatu. Međutim, ne iznenađuje mnogo visoka cijena struje u ovoj zemlji s obzirom na to da Hrvatska uvozi gotovo 60 posto svoje električne energije i značajno zavisi od kretanja cijena na regionalnom tržištu.

Hrvatska struju uglavnom kupuje iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske i Slovenije. Isto tako, prosječna neto primanja u Hrvatskoj su među najvišim u regiji i iznose 730 eura.

Ipak, cijena struje u svim državama regiona je znatno ispod prosjeka zemalja članica EU-a, koji trenutno iznosi 0,1275 eura po kilovatu. Prema podacima Eurostata, Irska, Malta i Velika Britanija su među zemljama s najskupljom električnom energijom. Od zemalja šireg regije, najjeftiniju struju plaćaju građani Bugarske i to 0,070, Rumunije 0,079, Turske 0,105 i Slovenije 0,119 eura po kilovatu.

Analitičari tvrde da je naglo zatvaranje nuklearnih reaktora širom Evrope automatski dovelo ido naglog rasta cijena električne energije na međunarodnom tržištu, dok su nepovoljno na cijene struje uticale i suše u cijeloj Evropi, prenosi SEEbiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *