KAP-u prijeti prinudna naplata od tri miliona

Dodajte komentar

U Privrednom sudu za 29. januar zakazana je rasprava o zahtjevu švajcarske finansijske institucije NLB Interfinanz da se prizna strana arbitraža koju je Vektra Montenegro, kompanija u vlasništvu Dragana Brkovića, dobila protiv Kombinata aluminijuma.

To je “Vijestima” potvrdila sutkinja Privrednog suda kod koje je ovaj predmet Dijana Raičković.

Finansijska institucija NLB Interfinanz iz Ciriha od podgoričkog Privrednog suda istovremeno je tražila da sa računa Kombinata aluminijuma skine iznos od 2,97 miliona eura i sa pripadajućim kamatama uplati na žiro-račun advokatske kuće Trowers&Hamlins LLP iz Londona.

Taj drugi predmet je kod sutkinje Nataše Đurović i vjerovatno će konačno rješenje sačekati odluku suda da li će strana arbitraža biti priznata. Dug je nastao jer je vlasnik Vektre Dragan Brković prodao svoja potraživanja od KAP-a u vrijednosti od 2.977.700 eura švajcarskoj finansijskoj instituciji.

Vektri je taj iznos sa pripadajućim kamatama presuđen nakon dugogodišnje arbitraže u Londonu, a po osnovu dijela imovine i materijala fabrike Anoda koju je Vektra izgradila, a kasnije prodala KAP-u.

Posredstvom advokatske kancelarije Dragana Prelevića NLB Interfinanz iz Ciriha je tražiio od podgoričkog Privrednog suda u prvoj polovini oktobra da prizna arbitražnu odluku suda u Londonu.

Potom zahtijevaju da od KAP-a na osnovu ove izvršne isprave prinudno naplate navedeni iznos koji će sa kamatama, kako sada stvari stoje, sigurno premašiti iznos od tri miliona eura. Naplata tog novca izazvala bi probleme u aluminijumskoj kompaniji, koja sada zbog smanjenja proizvodnje jedva ima novca za nabavku sirovina i isplatu plata.

Visoki sud pravde Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske je sredinom jula ove godine potvrdio da je arbitražna odluka u korist Vektre i Anoteka pravosnažna.

Arbitar je donio i dodatnu odluku o troškovima arbitražnog postupku pa je Vektri Montenegro i Anoteku dodijelio iznos od 563.862 eura, a protivniku predlagača arbitraže (KAP-u) 467.307 eura, pri čemu će se ovi iznosi uzajamno prebiti, a Vektri i Anoteku biti isplaćena razlika. Kako je Brković na Švajcarce prenio kompletnu naplatu ovog potraživanja, to znači da će KAP na kraju morati i tu razliku od 96,5 hiljada eura da isplati NLB Interfinanzu.

Arbitražnom odlukom je predviđeno da će se na 2,97 miliona obračunavati kamata na kamatu po tromjesečnoj EURIBOR stopi na početku svakog kvartala, plus jedan odsto takve kamate da se računa od 13. marta 2012. do konačne isplate, kao i radi naplate troškova izrvršnog postupka.

Crnogorski tajkun pred bankrotom Brković, švajcarskoj finansijskoj instituciji godinama je dugovao više od 54 miliona eura.

NLB je prošle godine htio prinudno da naplati kompletan dug od Vektre Montenegro, ali im to nije pošlo za rukom. Prema dostupnim podacima Brković se još krajem oktobra 2010. godine obavezao da će svoje potraživanje prema KAP-u, nakon okončanja arbitraže u njegovu korist, ustupiti finansijskoj instituciji iz Ciriha.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *