Njemci i Turci bi da KAP plaća jeftiniju struju

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore pregovara sa turskim Toščelikom i njemačkom HGL grupom o partnerstvu za Kombinat aluminijuma, ali još nije definisano konačno rješenje za taj posao.

Problem je što potencijalni investitori insistiraju da država garantuje KAP-u isporuku električne energije po cijeni nižoj od 30 eura po megavat-satu sve do izgradnje novog izvora energije za aluminijumsku kompaniju. Upravu KAP-a sada megavat-čas električne energije košta oko 42 eura.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“ iz izvora bliskih pregovaračkim timovima, Toščelik je Vladi dao ponudu, koja je uslovljena povoljnom cijenom struje za KAP, mnogo jeftinijom nego što se sada podgoričkoj kompaniji fakturiše iz Elektroprivrede.

Investitori iz Turske, poznati po proizvodnji čelika, insistiraju da cijena struje za KAP bude niža od 30 megavata po času. Dok je Kombinat auminijuma bio državni, cijena struje je iznosila 20 dolara po megavatu, neposredno nakon privatizacije krajem 2005. godine 20,44 eura. Posljednjih nekoliko godina cijenu struje za KAP reguliše Odbor Regulatorne agencije za energetiku i iznosila je oko 30 do 40 eura po megavatu.

Dobri poznavaoci prilika na tržištu aluminijuma smatraju da je očekivan zahtjev da cijena bude niža, budući da gotovo sve elektrolize u svijetu opstaju uz sličnu ili još nižu cijenu električne energije. Problem je što to teško može podnijeti državni budžet.

Državna revizorska institucija je upozorila da subvencije i garancije za KAP mogu ugroziti finansijsku stabilnost budžeta te da Vlada treba dodatno da preispita politiku davanja subvencija. Subvencije su prošle godine iznosile 32,3 miliona eura, od čega se 14,72 miliona odnosi na subvencije KAP-u za utrošenu električnu energiju. S obzirom na to da je potrošnja električne energije smanjenja u KAP-u, taj iznos bi sada mogao iznositi oko deset miliona, ako bi zvanična cijena ostala na 42 eura po megavatu, a KAP plaćao nešto niže od 30 eura.

Ako bude aminovana želja investitora, poreski obveznici bi, kao što je to bio slučaj decenijama unazad, doplaćivali kupovnu cijenu struje za Kombinat aluminijuma. Iz državne kase se subvencionirala i cijena struje menadžmentu KAP-a, kojim rukovodi CEAC Holdings limited ruskog tajkuna Olega Deripaske.

Nove državne subvencije bi u slučaju dogovora sa novim investitorom važile do izgradnje nove elektrane za KAP. Turci su spremni navodno da ulože 500-600 miliona u izgradnju nove termoelektrane na rudokopu Maoče, ali insistiraju da do završetka tog posla KAP ima povlašćenu cijenu struje. Niko sa sigurnošću, međutim, ne može predvidjeti koliko bi izgradnja nove moćne termoelektrane, kako je zamišljena, mogla trajati, ali je sigurno da bi za realizaciju tog posla bilo porebno više od šest godina.

Njemački HGL, manja kompanija od Tosjali grupe, specijalizovana je za preradu aluminijuma i ona između ostalog proizvodi različite profile i točkove za lokomotive i vozove.

Njemci navodno još nijesu konkretizovali svoje namjere u vezi sa izgradnjom budućeg izvora za KAP. Prema nezvaničnim saznanjima, u toj kompaniji smatraju da bi mješovitom izgradnjom više izvora energije (pominju se postrojenja za solarnu energiju, vjetrenjače…) u skoroj budućnosti mogli napraviti pogodan miks različitih izvora energije. Oni predviđaju da bi se prodajom struje na tržištu mogle kompenzovati značajne količine energije za potrebe Kombinata aluminijuma.

Prekobrojno im 400 do 800 radnika KAP-a

Nakon višemjesečnih pregovora Vlade sa potencijalnim investitorima da je u KAP-u, koja ima nešto manje od 1.300 radnika, izvjesno je da je i značajan broj prekobrojnih. Llicitira sa brojkama od svega 500 do najviše 900 zaposlenih, koliko bi potencijalni partneri zadržali.

Najavljano je da će nakon eventualnog ulaska novog investitora u KAP, radnicima biti ponuđen najvjerovatnije novi socijalni program za dobrovioljni odlazak iz kompanije.

Na početku pregovora HGL je nudio da angažuje više radnika nego što je predviđao Toščelik, ali je i njemačka grupa u posljednje vrijeme korigovala prvobitne projekcije. Izvjesno je da bi pokretanje prerade aluminijuma vjerovatno imalo za posljedicu i upošljavanje novih ljudi, ali su ti planovi na dugom štapu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *