Ministri finansija eurozone dogovorili bankarsku uniju

Dodajte komentar

Evropski ministri finansija postigli su dogovor o osnivanju bankarske unije eurozone prije početka EU summita u Bruxellesu.

Dogovor je uslijedio nakon mjeseci teških pregovora između država članica i predstaviće ga evropskim čelnicima u četvrtak popodne, javlja BBC. Nova bankarska regulativa smatra se nužna za oporavak eura.

Evropska centralna banka će biti zadužena za nadzor nad bankama eurozone.

“Dogovorili smo se oko glavnih tačaka za uspostavljanje nadzora nad evropskim bankama koji će se pokrenuti 2014.”, rekao je njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble, nakon 14 sati pregovora koji su završili pred zoru.

Prema postignutom dogovoru banke s imovinom većom od 30 milijardi eura će biti pod nadzorom Evropske centralne banke, koja će moći zatvoriti banke koje ne poštuju pravila. Također se otvara put fondovima za pomoć bankama koje zapadnu u probleme.

Britansko povjereništvo za EU poručilo je u srijedu da “nije uvjereno da se efikasna bankarska unija može uspostaviti pod postojećim ograničenjima evropskog zakonodavstva”.

London je finansijsko središte EU i u njemu se obavlja najveći dio transakcija izmjene valuta. Zbog toga britanska vlada želi zadržati svoju važnu ulogu i spriječiti prebacivanje tih poslova u integrisaniju eurozonu.

Čini se da su Francuska i Njemačka našle kompromis oko novih ovlasti ECB-a. kamen spoticanja bio je prag nakon kojeg se ECB može umiješati – Njemačka smatra da su mnoge od njenih banaka premale da bi se ECB bavila njima, prenosi Banka.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *