Evropski parlament usvojio porez na finansijske transakcije u EU

Dodajte komentar

Evropski parlament dao je zeleno svjetlo za uvođenje poreza na finansijske transakcije čiji su potpisnici 11 zemalja Evropske unije. Glasanje je bilo pozitivno uprkos neizvjesnosti koja vlada o načinu popunjava planiranih fondova.

Poslanici evropskog parlamenta usvojili su u srijedu sa 533 glasova za, 93 protiv i 32 uzdržanih, rezoluciju o jačanju saradnje u domenu fiskalne politike između 11 članica EU, Njemačke, Francuske, Belgije, Portugala, Slovenije, Austrije, Grčke, Italije, Španije, Slovačke i Estonije.

Inicijativi potekloj od francuskog predsjednika Fransoa Olanda i njemačke kancelarke Angele Merkel uskoro bi se mogle pridružiti i druge članice EU među kojima je i Holandija, koja se u početku protivila uvođenju ove vrste poreza.

Velika Britanija i dalje ostaje protivnik ovakvog oporezivanja.

“Nadam se da će Dejvid Kameron uspjeti da zaštiti našu zemlju od bilo kakvog uticaja ovakvog poreza”, istakla je britanska poslanica u EP Maria Andreasen tokom debate.

Ovaj vid takse predviđa oporezivanje trgovanja akcijama i obveznicama u visini od 0,1 odsto, odnosno od 0,01 odsto na trgovanje finansijskim derivatima.

Prema procjenama “Oksfam”, međunarodne nevladine organizacije koja se bori protiv siromaštva u svijetu, prihod od poreza na finansijske transakcije mogao bi biti oko 37 milijardi eura, dok francusko ministarstvo za spoljne poslove smatra da on neće biti veći od 10 milijardi.

Njemačka, za razliku od Francuske, protivi se mogućnosti da prihodi od poreza na finansijske transakcije bude upotrijebljeni za popunjavanje evropskog budžeta, prenio je švajcarski list “24 sata”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *