Fišer: Nema prečica u pristupnom procesu

Dodajte komentar

Danas je na Ekonomskom fakultetu ambasadar Njemačke u Crnoj Gori, Pius Fišer, održao predavanje za studente na temu „Ekonomski izazovi EU-integracija Crne Gore i Zapadnog Balkana“, ističući kako u tom procesu neće biti prečica niti popusta.

Ambasador Fišer analizirao je regionalnu ekonomsku situaciju po kojoj zemlje Zapadnog Balkana sa svojim ekonomijama i oko 24 miliona stanovnika čine manje od 5 odsto EU populacije i oko 1 odsto EU bruto društvenog proizvoda, piše Portalanalitika.me.

Crna Gora danas čini oko 43 odsto EU BDP po glavi stanovnika u paritetu kupovne moći, ali, kao i sve zemlje regiona, ima rastuću nezaposlenost i nivo javnog duga. Novo proširenje Unije sa zemljama ovog regiona, poslije Hrvatske, ne može se očekivati prije 2020. godine. Sve zemlje regiona, kada postanu članice, imajući u vidu njihovu ekonomsku snagu, postaće neto primaoci finansijske podrške kroz strukturne fondove EU budžeta.

Njemački ambasador smatra da, do pristupanja, region Zapadnog Balkana očekuje dosta posla, jer nema popusta niti prečica u pristupnom procesu. Pored obaveza usaglašavanja propisa i jačanja institucija, posebno treba obratiti pažnju na poštovanje uslova vizne liberalizacije, jačanje reforme pravosuđa, ali i ekonomsku konsolidaciju, fiskalne reforme i privlačenje stranih investicija. Proširenje nije prioritetna tema u Uniji, već borba protiv ekonomske krize. Stoga, pristupanje Uniji u srednjem roku treba shvatiti kao mogućnost, a ne kao izvjestan okvir, istakao je ambasador Fišer.

Amasador Fišer je posebno skrenuo pažnju na razvojne mogućnosti Crne Gore u narednom periodu, prvenstveno na sektore kao što su turizam, energetika i poljoprivreda, koji su važni, kako za rast ukupne ekonomske aktivnosti, tako i za rast kokurentnosti, promociju crnogorskih robnih brendova i rast izvoza.

Predavanju ambasadora Fišera prisustvovo je veliki broj profesora i studenata Ekonomskog fakulteta, a jasnoća izlaganja i kvalitet poruka proizvele su dosta studentskih pitanja.

Gostovanje ambasadora Fišera jedno je od aktivnosti u okviru EU – Žan Mone projekta pod nazivom „ Evropske ekonomske integracije na Ekonomskom fakultetu u Podgorici 2012-2015“, koji je posvećen razvoju nastavnih programa na predmetima smjera „Evropske ekonomske integracije“. Projekat se podržan od strane Evropske unije (Cjeloživotno učenje – Žan Mone program za EU studije), a realizuje ga tim profesora sa Ekonomskog fakulteta na čijem čelu je prof. dr Gordana Đurović.

izvor i foto: Portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *