I to je moguće: Negativna kamata na švajcarce

Švajcarska banka Credit Suisse je obavijestila finansijske institucije da će od 10.12. uvesti negativnu kamatnu stopu na kratkoročne depozite u švajcarskim francima.

– Pozivamo klijente da koliko god mogu smanje svoje depozite kako bi izbjegli negativne kamate – dodaje se.

Nova mjera se neće odnositi na depozite individualnih klijenata. O visini kamatne stope, kao i na kakve će se još valute primenjivati banka će obaveštavati klijente pojedinačno.

Švajcarski franak je zbog dužničke krize u eurozoni za investitore već odavno postao takozvano sigurno utočište.

Nakon što je u ljeto 2011. kurs eura praktično izjednačen sa kurskom franka, Narodna banka Švajcarske je obećala da će preduzeti sve što je moguće za sprečavanje jačanja domaće valute iznad vrijednosti od 1,2 franka za euro.

– Švajcarske banke su se sočile s ogromnim prilivom novca investitora koji traže sigurna utočišta i pri sadašnjim niskim kamatama oni teško mogu da nađu mogućnosti za investiranje tih sredstava uz ostvarenje dobiti – ukazao je analitičar banke “Sarasin” Rajner Šerka i dodao da se ne bi začudio da istu odluku kao “Credit Suisse” donesu i druge banke.

Depoziti klijenata na računima banke “Credit Suisse” su na kraju septembra bili za 23 odsto veći od obima odobrenih kredita.

Odluka “Credit Suisse”, druge po veličini švajcarske banke, da uvede negativne kamatne stope “pokazuje da su banke prinuđene da smanjuju takve depozite u švajcarskim francima jer velika količina depozita u toj valuti donosi suviše malu dobit u odnosu na količinu upotrijebljenog kapitala”, ukazao je strateg banke “Sosijete ženeral” Sebastijan Gali, prenosi B92.

Check Also

Renomirana kreditna institucija zapošljava: Saradnik za kreditnu analizu i izvještavanja prema CBCG

SARADNIK ZA KREDITNU ANALIZU  I IZVJEŠTAVANJA PREMA CBCG

Leave a Reply

Your email address will not be published.