Vlasnici hotela obećavali milione, ostavili ruševine

Dodajte komentar

Sumnjivi partneri, prazna obećanja, pronevjereni milioni i bankroti vlasnika doveli su do toga da, umjesto nosioca smještajnih kapaciteta na primorju, „Zavala”, „Fjord”, „Tamaris”, „Igalo”, „As”, „Budva”, „Sveti Stefan”, „Plavi horizonti” predstavljaju primjere loše privatizacije i trn u oku turističke ponude. Loš odabir partnera, stranih i domaćih doveo je do toga da vile na Zavali ni poslije pet godina nijesu završene, hoteli „Igalo” i „Tamaris” su porušeni, „Fjord” nije ni počeo da se rekonstruiše, a hotel „As” u Perazića dolu gradi se kao Skadar na Bojani.

Zavala, koja je trebalo da liči na čuveni Burž al Arab u Dubaiju, podsjeća na tmurno prenaseljeno stepenasto naselje iz siromašnih četvrti zemalja Južne Amerike, koje bi, prema najavama investitora, trebalo da bude otvoreno do sledeće sezone. Vile je počeo da gradi 2007. godine bankrotirani ruski milijarder Sergej Polonski, koji je kupce vila, prema njihovim tvrdnjama, oštetio zajedno sa direktorom Zavala investa Vjačeslavom Lajbmanom za 38 miliona eura, koje su dali za kupovinu vila. Lajbman i Polonski su pare potrošili na eskort dame, čarter letove, žurke, promocije, koncerte…

Još jedan bankrotirani biznismen, kum premijera Mila Đukanovića, Dragan Brković najavljivao je svojevremeno investicije u hotele „Tamaris”, „Igalo” i „Plažu” od 250 miliona eura i preko 1.000 radnih mjesta. Pet godina nakon tih obećanja hotel „Tamaris” je porušen i na njegovom mjestu je nikao parking, „Igalo” je poluurušen, a „Plaža” je jedini hotel koji radi, ali nema ni vode ni struje. Prema podacima komisije za praćenje privatizacije pri opštini Herceg Novi u Vektra Boki trenutno rade 142 radnika, kojima se duguje pet plata, prevoz i topli obrok.

Gradonačelnik opštine Herceg Novi Dejan Mandić kazao je „Danu” da je Herceg Novi žrtva loših privatizacija i da treba prekinuti ugovor sa Brkovićevom Vektra Bokom.

– Vektra Boka je probila sve moguće rokove, a opština je pokazala dovoljno strpljenja i tolerancije – rekao je Mandić i dodao da grad živi od bukvalne industrije.

Sveti Stefan je dat pod zakup 2007. godine, kada je radio tokom cijele godine, da bi zakupac Adriatik propertis uveo praksu zatvaranja poluostrva od novembra do aprila. Hoteli „Sveti Stefan” i „Kraljičina plaža” nakon pet godina nijesu rekonstruisani, a Adriatik propertisu, vlasništvo Viktora Restisa i Petrosa Statisa, Vlada je garantovala za kredit od 37 miliona eura kod Evropske investicione banke. Ovog ljeta hoteli su bili popunjeni samo nekoliko dana, kada je gej par iz Irske slavio 25 godina zabavljanja i zakupio apartmane.

Nedaleko od „sveca” u Reževićima prolaznici mogu samo da naziru kako će izgledati hotel „As”, koji je moskovska kompanija Njega turs kupila 2002. godine, za pet miliona maraka. Najavljivala je da će u njega uložiti oko 100 miliona eura i da će moći da ugoste istovremeno 960 gostiju.

Jedini hotel koji je završen i pun je tokom cijele godine je hotel „Splendid”, dok ostali koji su završeni su ili apart hoteli, kondo ili butik. Svi turistički poslenici godinama poručuju da je turistička infrastruktura problem i da treba hotela. Međutim, ako se i ubuduće budu birali partneri poput Brkovića, Polonskog, Restisa i Fingltona, istu pričiu pričaće još puno godina.

Pokleknuo i Nord star

Stranci posjeduju 45 od ukupno 47 kvadratnih kilometara na Luštici, a hercegnovskoj opštini od toga pripada 1,2 miliona kvadratnih metara. Polovinu od toga kupila je prije dvije godine kompanija Nord star u uvali Donji klinci, najavljujući gradnju kompleksa vrijednog 210 miliona eura. S obzirom da opština ne može da obezbijedi komunalnu infrastrukturu, dogovoreno je da Nord star to uradi sam i bude oslobođen plaćanja komunalija.

– Od zakupnine za godinu i po opštini je pripalo pola miliona eura. Investitor je sa nama i Vladom u stalnom kontaktu, ali stalno prolongira početak gradnje – rekao je Mandić, dodajući da je u konzorcijum ušla francuska kompanija Bjuik, ali da još nemaju dovoljno novca. Zato su od Vlade sada tražili novo odlaganje od nekoliko mjeseci.

Na Luštici je propala gradnja kompleksa i golf terena Lemon investementa, a Mandić je potvrdio da su oni odustali od investicije.

Arapi porušili Plave horizonte

Katari diar je prije godinu dana porušio hotel „Plavi horizonti” da bi na njegovom mjestu izgradio kompleks sa pet zvjezdica, u koji će uložiti oko 250 miliona eura.

Irac Finglton je kupio 2005. godine za pet miliona eura hotel „Fjord”, kao i zgradu „Jugooceanije”, sa namjerom da napravi hotele umjesto obje zgrade. Sedam godina kasnije, nije dobio dozvolu od Vlade da umjesto „Jugooceanije” gradi hotel, dok je pet miliona namijenjenih za rekonstrukciju Finglton izgubio.

Gradilište pored šetališta

Nedavno je započeta rekonstrukcija hotela „Budva”, lociranog pored šetališta, nedaleko od mora, koji bi trebalo da bude završen do maja 2014. godine. Tako će, umjesto starog hotela koji su turisti gledali dok šetaju, idućeg ljeta gledati rekonstrukciju hotela iz prvog reda.

Radnici Otranta i Lipke na ulici

Hotel „Otrant” koji su 2004. kupili Rusi iz kompanije Barkli i renovirali ga lani je prešao u ruke NLB interfinanz banke, zbog kredita koji nijesu moglu da vraćaju. Sada se daje pod zakup, a radnici hotela su više na ulici nego na poslu zbog neizmirenih obaveza.

Hotel „Lipka” u Kolašinu, koji je kupio Zoran Ćoćo Bećirović, prije nekoliko mjeseci zaplijenila je Prva banka zbog 2,5 miliona eura kredita. Od tada je 48 radnika hotela ni na nebu ni na zemlji, jer su im radne knjižice ostale zarobljene u firmi, koja im duguje plate i doprinose, piše Dan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *