Njemačka ekonomija pred recesijom

Dodajte komentar

Najnovija prognoza Njemačke centralne banke za 2013. godinu nagovještava opasnost od recesije za vodeću ekonomiju Evropske unije. Bundesbanka Njemačkoj prognozira znatno manji privredni rast u 2013. godini.

Privredni rast u narednoj godini biće znatno umanjen, pod uticajem jake recesije u zemljama na jugu evrozone. Nagovještaji da će se dužnička kriza evrozone odraziti i na najveću evropsku ekonomiju pokazali su se tačnim.
Bundesbanka saopštava da u 2013. očekuje ekonomski rast od samo 0,4 odsto, u poređenju sa prethodnom prognozom, objavljenom u junu, koja je predviđala oko 1,6 odsto rasta.

Industrijska proizvodnja u oktobru pala je takođe više od očekivanog. Podaci su objelodanjeni samo dan pošto je predsjednik Evropske centralne banke, Mario Dragi, smanjio prognoze za rast evrozone u 2013. godini, zbog stagniranja najvećih evropskih ekonomija.

„Ako evropski ekonomski lider ima teškoće, kako da preživi ostatak Evrope. Razlika je u tome što je Njemačka mnogo bolje globalno pozicionirana, a njene kompanije su više izvozno orijentisane“, rekla je analitičar Fiona Činkota.

Izvoz je značajno umanjen, jer zemlje zahvaćene krizom, poput Grčke i Španije, više ne uvoze toliko proizvoda iz Njemačke. Ipak, prema ekonomistima Bundesbanke, njemačka ekonomija povratiće se značajnije u 2014. godini, sa očekivanim rastom od 1,9 odsto.

„Na srednji rok prognoze nisu loše, jer su potraživanja iz trećih zemalja veoma velika. Imajući u vidu krizu u okruženju, izvoz je iznenađujuće dobar“, rekao je Simon Junker sa njemačkog ekonomskog instituta.

Usporavanjem njemačke ekonomije nestao bi motor pokretač za ostatak kontinenta, što bi vjerovatno produžilo recesiju zone evra. To bi takođe postavilo izazov pred njemačku kancelarku Angelu Merkel, koja će na izborima 2013. godine pokušati da osvoji treći mandat. RTS

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *