Vektra Boka: „Igalo“ zatvorili, „Tamaris“ srušili, ali i dalje obećavaju

Dodajte komentar

Ovog mjeseca se navršava pet godina od privatizacije „Bokinih“ hotela (decembar 2007) i pompeznih obećanja iz „Vektre Montenegro“, koja je kupila većinski paket akcija ovog preduzeća, da će za 4-5 godina Herceg Novi dobiti četiri nova hotela (tri sa pet i jedan sa četiri zvjezdice) u koje će investirati 360 miliona eura, šest puta više od ugovorom predviđenih ulaganja.

Tadašnji menadžment je najavio da će im najveći problem biti kvalitetna radna snaga s obzirom da će im trebati od 1.200 do 1.300 radnika. Nažalost, svima je već duže vrijeme jasno da je najveći problem „Vektra Boke“ novac ne samo za investiranje u nove kapacitete već i za likvidno poslovanje.

U izvještaju skupštinske Komisije za praćenje privatizacije i uticaja na zaposlene i građane Herceg Novog, koji je SO razmatrala na posljednjem zasijedanju, navodi se da u Boki trenutno radi 142 radnika kojima firma duguje pet plata, prevoz i topli obrok. Radnici na sudu traže regres za 2007. i 2012. ali taj postupak se odužio. Iako po zakonu imaju pravo da traže stečaj preduzeća, radnici to ne čine jer smatraju da bi opet oni bili zakinuti. Na sjednici SO se  čulo da „Vektra Boki“ uskoro ističe i drugi rok za završetak gradnje hotela iz aneksa ugovora koji su potpisali sa Savjetom za privatizaciju. Predsjednik opštine Dejan Madić je predložio da se održi posebna sjednica SO na kojoj će se raspravljati o ovoj kompaniji.

U Herceg Novom niko nije zadovoljan ponašanjem ovog investitora. Od njegovih ambicioznih planova i lijepe priče nije ostalo ništa. Otvoren je samo hotel „Plaža“, koji je dosta ruiniran, pa su se minulog ljeta gosti žalili i negodovali zbog mnogih problema koje su imali u objektu. Hoteli „Igalo“ i „Tamaris“ su zatvoreni odmah nakon privatizacije. Prošle godine je počelo rušenje „Tamarisa“ koje je tek uoči minule sezone završeno. Na mjestu gdje je ranije bio hotel sada je ružna praznina. Taj se prostor do kraja sezone koristio kao parking. Već nekoliko godina dobro radi i parkiralište ispred hotela „Igalo“, ali od hotela, iako su idejni projekti urađeni a opština donijela urbanističke projekte, još uvijek nema ništa. Samo prazna obećanja, od prilike do prilike.

Tako je, uoči ovogodišnje sezone, kada je završeno rušenje „Tamarisa“, najavljeno da će gradnja novog hotela početi na jesen. U septembru je rečeno da će početi kad se završi sezona, a ovih dana je iz menadžmenta „Vektra Boke“ najavljeno da gradnja počinje uskoro.

U lokalnoj upravi nijesu optimisti. Po njihovoj računici, hotel je trebalo već da bude završen jer je prošlo tri godine od donošenja urbanističkog projekta „Tamarisa“ i  istekao je rok predviđen aneksom ugovora. Iz „Vektra Boke“, međutim, imaju objašnjenje da rok od tri godine teče od aprila ove godine kada je aneks ugovora potpisan. Informišu da su iz resornog ministarstva dobili UT uslove i da je u toku izrada glavnog projekta i dobijanje građevinske dozvole. Sa firmom „Cijevna komerc“ iz Podgorice, koja je rušila hotel, sklopili su ugovor o gradnji novog objekta.

Mandić: Podržavamo Đukanovića u namjeri da preispita ugovore

Predsjednik opštine Herceg Novi Dejan Mandić saopštio je da podržava poruku premijera o raskidu ugovora sa investitorima koji ne poštuju ugovorene obaveze.

– Imam potpuno pozitivan odnos prema tome što sam čuo u ekspozeu premijera Đukanovića posebno kad znam da mi ovdje imamo loša iskustva sa privatizacijama veoma značajnih  turističkih kapaciteta, odnosno hotela – kazao je Mandić.

– Suvišno je pričati jer i „ptice u Novom“ znaju da smo jako loše prošli i da nam razvoj opštine praktično zavisi od razvoja hotelskih kapaciteta. Znamo da je Vektra vlasnik tri gradska hotela, da ta privatizacija, slobodno možemo reći, nije uspjela i da se može očekivati njeno preispitivanje u Savjetu za privatizaciju. Ne vjerujem da je premijer u svom ekspozeu slučajno nagovijestio tu mogućnost, jer nije ovo jedini problem, a mi u Novome imamo i probleme drugih privatizovanih preduzeća. Otvara se i pitanje Atlas grupe koja ni nakon skoro četiri godine od privatizacije Vojne bolnice nije počela sa ulaganjima shodno obavezama iz ugovora. Sve u svemu, ne samo ja, već bi i svaki građanin Herceg Novog morao da podržati ovakvu poruku premijera – rekao je Mandić, piše Pobjeda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *