Rafaelovo djelo prodato za 47,8 miliona dolara

Dodajte komentar

Crtež velikog italijanskog slikara, grafičara i arhitekte Rafaela „Glava mladog apostola“ prodat je na londonskoj aukciji kuće „Sotbis“ za 47,8 miliona dolara!

Stručnjaci ističu da je ovo remek djelo genija epohe Renesanse do sada najskuplje u istoriji trgovine umjetničkim vrijednostima slikarstva.

Ime kupca se drži u tajnosti, ali neke agencije prenose da je pobjedničku cijenu predložio saradnik aukcijske kuće koji radi sa ruskim klijentima.

Nedavno je „Besprekorni tamnoplavi dijamant“ težine 10.48 karata prodat na aukciji kuće „Sotbis“ u Ženevi za 10.86 miliona dolara.

Kako je navedeno, ovaj komad je istovremeno postavio rekordnu cijenu za plave dijamante (1.04 miliona dolara po karatu) i za dijamante u obliku brioleta (jedan od najstarijih oblika, podsjeća na kap ili suzu).

Vrijednost procijenjenih komada nakita kretala se u rasponu od 3,5 miliona do 4,5 miliona dolara.

Francuska aukcijska kuća „Osenat“ prodaje šifrovano pismo Napoleona Bonaparte u kojem obećava da će dići u vazduh moskovski Kremlj.

Poruka adresirana francuskom ministru spoljnih poslova napisana je brojevima i potpisana sa „NAP“.

Pismo je datirano 20. oktobra 1812. fodine, kada se Napoleon već povukao iz centra Moskve i ostavio tamo maršala Mortijea.

„Miniraću Kremlj 22. oktobra u tri ujutro“ – pisao je Napoleon.

Maršal Mortije samo je donekle ostvario naređenje: jedna od kula je u potpunosti uništena, još tri kule i neki dijelovi zida su bili jako oštećeni, ali su izdržali, prenosi Capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *