Volvo najavljuje velika ulaganja u Švedskoj

Dodajte komentar

Budućnost Volva kao jakog i samostalnog automobilskog proizvođača, baziranog u Švedskoj, dodatno je osnažena novim multimilijarderskim investicijama.

Riječ je o ulaganjima u SPA podesivu platformu (Scalable Product Architecture) te novu VEA generaciju motora (Volvo Engine Architecture). Glavni dio ovih projekata izvodiće se u Švedskoj.

SPA (Scalable Product Architecture) je fleksibilna, podesiva platforma na koju će biti postavljeni gotovo svi budući Volvo modeli. U pitanju je proizvod koji se sastoji od zajedničkih modula te podesivih sistema i komponenti proizvedenih u fleksibilnom proizvodnom sistemu. Paralelno sa SPA platformom, Volvo razvija i novu generaciju energetski učinkovitih četverocilindarskih motora poznatih pod oznakom VEA (Volvo Engine Architecture). Ovi će se motori proizvoditi u pogonu Skövde, dok će se sklapanje svih pogonskih sistema, uključujući i hibridne, vršiti u fabrici Torslanda u Goteborgu, prenosi Seebiz.

– Gotovo polovina od otprilike 11 milijardi američkih dolara potrošiće se od 2011. do 2015. godine u Švedskoj u vidu infrastrukture za proizvodnju nove platforme i motora. To je dokaz da Volvo želi učvrstiti svoj položaj kao švedskog proizvođača automobila s jedinstvenom atraktivnošću na globalnom tržištu. SPA i VEA projekti jačaju našu privlačnost u pogledu dizajna, užitka u vožnji i kvalitete do najsitnijih detalja. Naravno, u isto vrijeme se jačaju naše ključne vrijednosti – sigurnost i briga za životnu okolinu, ističe Håkan Samuelsson, predsjednik i izvršni direktor Volvo Car grupacije

Oko trećine investicija u Švedskoj biće namijenjeno širenju i unapređenju proizvodnih pogona Volva u toj zemlji. Značajan iznos uložen je u izgradnju novog postrojenja za izradu karoserija u Torslandi, a koji će biti završen u drugoj polovini 2013. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *