Tur operator TUI Travel: Dobit skočila 62%

Dodajte komentar

Najveći evropski turoperator TUI Travel u utorak je izvijestio da mu se dobit u protekloj poslovnoj godini povećala za 62 posto zahvaljujući dubokim rezovima troškova i skoku potražnje u Velikoj Britaniji, nordijskim zemljama, Belgiji i Kanadi.

U poslovnoj godini koja je završila 30. septembra dobit nakon poreza iznosila je 138 miliona funti (170 miliona eura) dok je dobit prije poreza poskočila na 201 miliona funti, što znači da je uvećana za 40 posto u odnosu na isto razdoblje lani, izvijestili su iz TUI-ja.

Prihodi su pak kliznuli dva posto, na 14,46 milijardi funti, zbog nepovoljnih kretanja valutnih kurseva i uticaja nemira na Bliskom istoku, prenosi Seebiz.

U TUI Travelu dodaju da su glavni motor godišnje dobiti bili “snažni poslovni rezultati u Velikoj Britaniji, nordijskim zemljama, Belgiji, Kanadi, kao i 42 miliona funti ušteda kroz program poboljšanja poslovanja”.

Ujedno upozoravaju na oprez u vezi prognoza za francusko tržište.

“Ukupna je trgovina pozitivna na svim našim glavnim tržištima, s izuzetkom Francuske gdje okruženje ostaje vrlo izazovno”, ističu.

Francuska podružnica zabilježila je operativni godišnji gubitak od 47 miliona funti. Time je njen rezultat zapravo blago poboljšan u odnosu na prethodnu finansijsku godinu, kada je gubitak iznosio 53 miliona funti.

Kao glavni razlog u grupi izdvajaju slabu potražnju za odredišta na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi (MENA), posebno u Egiptu, Tunisu i Maroku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *