U Španiji nezaposlenost 25 odsto, u Austriji 4,3 odsto

Dodajte komentar

U Španiji je registrovano gotovo pet miliona nezaposlenih lica, dok recesija ne pokazuje znake slabljenja, a banke se i dalje bore sa posljedicama kraha tržišta nekretnina.

U saopštenju španskog Ministarstva rada navodi se da je stopa nezaposlenosti u novembru „skočila“ za 1,5 odsto ili za 74.296 lica, čime je postignut rekord od 4,9 miliona ljudi bez posla, prenijela je agencija AP.

Podaci o stopi nezaposlenosti u Španiji se objavljuju kvartalno i odvojeno od podataka o broju nezaposlenih. Ta stopa je na kraju trećeg kvartala iznosila 25 odsto. Ministri finansija članica evrozone su juče odobrili isplatu 39,5 milijardi evra pomoći za španske banke koje su najviše pogođene krahom tržišta nekretnina 2008. godine. To je dio paketa pomoći od 100 milijardi evra namijenjenog tim bankama.

Dalji porast nezaposlenosti zabilježen je prošlog mjeseca i u Austriji, gdje je prema podacima Eurostata, stopa nezaposlenosti 4,3 odsto.

U Austriji, u kojoj se sve više osjeća ekonomska kriza nezaposleno je ukupno 344.521 ljudi, što je porast od 6,7 odsto u poređenju sa novembrom prošle godine. Sve teža je situacija za one koji su duže vrijeme bez posla, hendikepirane, ali i strance. Statistički podaci pokazuju da je zdravstvo, kao sektor koji navodno treba radnu snagu takođe pogođeno krizom, jer je u novembru sa diplomama iz ove oblasti bilo 13 odsto više nezaposlenih, prenosi Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *