Kako pametno koristiti kreditnu karticu

Dodajte komentar

Kreditna kartica nam nikako ne smije biti osnovno sredstvo preživljavanja. Lažno održavanje standarda koje sebi odavno ne možemo priuštiti najčešće nas vrlo skupo košta. Jer, ova mala plastika je jedan od najskupljih proizvoda i kamate na kreditne kartice idu i do nevJerovatnih 30 odsto.

Kada na to dodamo naknade za godišnju članarinu, naknade za podizanje gotovine, naš izvod po kartici će definitivno biti veliko iznenađenje za nas.

Ukoliko pogledate detaljno izvod po kartici koji vam je banka dostavila, vidjećete da su u izvodu navedene i naknade koje ste u obavezi da platite. Sve naknade kao, na primjer, mjesečna naknada za održavanje kartice i naknada za podizanje gotovine na bankomatu, jasno su vam predstavljene prilikom potpisivanja ugovora o korišćenju platne kartice (koji većina nas i ne pročita). Onaj dio koji podrazumijeva da će u minimalni procenat otplate, uglavnom pet odsto, ući i kamate i naknade, niko nam nije jasno objasnio, navodi se u članku objavljenom na portalu Kamatica.com.

I ovdje upadamo u zamku – umjesto mesečnog plaćanja kompletnog iznosa naknade i kamate, mi tu jednu naknadu i kamatu obračunatu za samo jedan mjesec plaćamo više mjeseci uvećanu za opet obračunatu kamatu u narednim mjesecima.

Pravilo broj 1 – Planiranje potrošnje u okviru kućnog budžeta i vođenje evidencije potrošnje po kartici

Koliko god da je sve teže preživjeti i „razvući” platu od prvog do prvog u mjesecu, upravo je planiranje potrošnje i kupovine ono što nas sve spasava od trošenja onoga što nemamo u našem novčaniku.

Neplanirane kupovine radi zadovoljenja osjećaja da sebi i dalje možemo priuštiti poneki luksuz najčešće će nas koštati mnogo više od onoga što realno možemo da plaćamo. Istovremeno, vođenje evidencije potrošnje po kreditnoj kartici je prva i osnovna stvar koju svako mora naučiti.

Jer bez obzira na mjesečne izvode koje redovno dobijamo iz banke, samo uz sopstvenu evidenciju možemo planirati potrošnju, redovno otplaćivati rate i pri tom ostati u okviru kućnog budžeta.

 

Pravilo broj 2 – Ne kupujte hranu i kućne potrepštine kreditnom karticom

Kupovina hrane koju ćete poslije otplaćivati mjesecima otplatom samo pet odsto od potrošenog iznosa zamka je iz koje se teško izlazi.

Ukoliko sada odete u prodavnicu i na hranu potrošite 50 eura koje ćete platiti kreditnom karticom, računajte da ćete tu hranu plaćati banci sve do juna 2014. godine iako ćete je potrošiti već za desetak dana. I pri tome ćete na ovaj iznos novca svih mjeseci plaćati banci kamatu!

Pravilo broj 3 – Ne koristite kreditnu karticu kao lak pristup gotovini

Iako je kreditnom karticom moguće podići gotovinu, ovo je najskuplja opcija korišćenja kartice. Sam kreditni limit je odobren uz plaćanje kamate banci koja je jedna od najskupljih u paleti bankarskih proizvoda.

Pri tom, model obračuna minimalnog iznosa za uplatu podrazumijeva da se u ukupnu potrošnju uračunavaju i naknade za članarinu, održavanje, kao i naknade za podizanje gotovine na bankomatima ili šalterima banaka.

Ovaj model naravno na sve ovo vuče i obračun kamate, jer se kamata obračunava na neplaćeni dio duga, tako da kada sve saberemo i oduzmemo, gotovina koju podignemo kreditnom karticom mnogo je skuplja od recimo gotovine koju trošimo ako uzmemo keš kredit.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *