Ivanišević u užem krugu za guvernera Centralne banke

Dodajte komentar

Predsjednik Senata Državne revizorske institucije Miroslav Ivanišević najozbiljniji je kandidat za mjesto guvernera Centralne banke, nezvanično saznaju Dnevne novine.

Prijedlogom da guverner Centralne banke Radoje Žugić bude novi ministar finansija u novoj Vladi otvara se upražnjeno mjesto guvernera Centralne banke.

Prema propisima guvernera Centralne banke predlaže predsjednik državeFilip Vujanović, a njegov prijedlog usvaja Skupština.

Ivanišević ispunjava uslove da postane guverner jer prema Zakonu o Centralnoj banci, član Savjeta što je po automatizmu guverner može biti crnogorski državljanin, sa visokim obrazovanjem, priznatim ličnim ugledom, kao i sa profesionalnom iskustvom u oblastima ekonomije, bankarstva, finansija ili prava.

Ivanišević je po zanimanju diplomirani ekonomista. Uslov je da guverner ne može biti član političke organizacije, što Ivanišević ispunjava. Ivanišević je, nakon što je u decembru 2006. godine izabran za predsjednika Senata Državne institucije, napustio Demokratsku partiju socijalista, čiji je bio funkcioner godinama.

Protiv Ivaniševića je u Italiji vođen postupak zbog optužbi za pranje novca i udruživanja sa mafijom, ali je on prije dvije godine oslobođen svih optužbi. Sud u Bariju konstatovao je Ivanišević nije počinio u Italiji niti jedno krivično djelo koje mu je optužnicom stavljano na teret.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *