Kredit EBRD-a od 10 miliona za Societe Generale Montenegro

Dodajte komentar

EBRD pruža finansijsku podršku za rješavanje problema dugoročnog finansiranja malih i srednjih preduzeća (MSP-a) u Crnoj Gori kroz kreditnu liniju od 10 miliona eura za Societe Generale Montenegro banku (SGME), koja je dio francuske bankarske grupacije Société Générale, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

MSP sektor zauzima značajan udio u privatnom sektoru Crne Gore. Dostupnost kredita sa srednjeročnim i dugoročnim rokom dospjeća važna je za dalji razvoj ovih preduzeća, koja imaju važnu ulogu u ekonomskom oporavku i razvoju zemlje. Međutim, zbog generalno loših ekonomskih uslova na globalnom nivou kao i zbog neizvjesnosti koja vlada zbog trenutne krize u eurozoni, ova vrsta finansijskih sredstava je trenutno deficitarna na lokalnom tržištu.

EBRD pruža SGME kreditnu liniju od 10 miliona eura. Kreditna linija namijenjena je MSP sektoru. Prema uslovima kreditne linije, prosječna visina kredita će iznositi 250.000 eura, dok će prosječno dospjeće kredita biti tri godine.

Pored navedenog, za ovu kreditnu SGME-a će uvećati proporciju kredita namijenjenih malim i srednjim preduzećima koja se nalaze van glavnog grada Podgorice s namjerom da se podupre MSP sektor u manje urbanizovanim sredinama i podrži ekonomski razvoj svih regiona Crne Gore.

Henri Rasel, direktor EBRD-a za finansijske institucije zapadnog Balkana i Hrvatske, je izjavio: “U vremenu kada većina kreditora u Crnoj Gori nije spremna da pozajmljuje sredstva MSP sektoru osim kratkoročno, EBRD je sa zadovoljstvom prihvatio da sarađuje sa Societe Generale Montenegro bankom s ciljem premošćivanja nedostatka u finansiranju dostupnog MSP sektoru. Mala i srednja preduzeća su veoma važna za ekonomski oporavak Crne Gore, i MSP sektor se može razvijati samo ukoliko su mu dostupna adekvatna sredstva za finansiranje.”

Branka Pavlović, glavni izvršni direktor Societe Generale Montenegro banke, je izjavila: “Veoma smo zadovoljni nastavkom uspješne saradnje sa EBRD-em. Od 2010. godine, SGME se pozicionirao kao partnerska banka izbora kod malih i srednjih preduzeća, i u posljednje dvije godine uspjeli smo da udvostručimo kreditni portfolio u tom segmentu. Očekujemo da nastavimo sa ovom stopom rasta, jer smo već prepoznati od strane malih i srednjih preduzeća kao pouzdan partner koji im pomaže da maksimizuju šanse za dalji razvoj njihovog poslovanja.”

Kredit za SGME se daje kao dio EBRD finansijskog okvira za Zapadni Balkan i Hrvatsku, koji je uspostavljen za pružanje punog spektra finansijskih proizvoda finansijskim institucijama u regionu, uključujući i programe za finansiranje MSP-a. Ukupan iznos okvira je 250 miliona eura.

Societe Generale Montenegro banka je četvrta banka po veličini bilansne aktive u Crnoj Gori, ima glavnu kancelariju u Podgorici i mrežu od 20 regionalnih poslovnica. Banka nudi kompletan spektar bankarskih i finansijskih usluga stanovništvu, MSP i korporativnim klijentima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *