Beograd ostaje bez Sajma automobila?

Dodajte komentar

“Uvoznici automobila u Srbiji su u teškoj situaciji i trenutno ne postoji ekonomska opravdanost za održavanje međunarodnog Sajma automobila u Beogradu”.

“Mi vrlo dobro znamo da je to međunarodna manifestacija od velikog značaja za našu zemlju i ne bismo voljeli da se ona ne održi”, rekao je predsjednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i djelova Miloš Petrović.

Petrović je upozorio da bi u tom slučaju mogla da bude izgubljena licenca za održavanje sajma, prenosi Seebiz.

Petrović je izrazio žaljenje što “uvoznici nemaju pomoć zakonodavca, niti institucija zaduženih za uvoznike i prepušteni su sami sebi, a takse se uvode kako nekom treba i bez konsultacije”.

Petrović je napomenuo da uvoznici godinama unazad uplaćuju stotine miliona evra u budžet na osnovu raznih taksi, doprinosa i poreza i da bi država sa njima morala više da komunicira.

“Mi smo pokušali sve, da pregovaramo sa sajmom, i oni su bili veoma korektni sa najboljom mogućom ponudom koju mogu da nam daju. Ta ponuda je, nažalost, identična kao pre dve godine, kada je održan poslednji međunarodni sajam automobila”, rekao je predsednik Asocijacije.

Petrović je istakao da se može desiti da ukoliko sajam u 2013. ne bude održan, Beograd više nikada nema međunarodni Sajam automobila i da se on preseli negde u okruženje, a domaće tržište automobila postane nebitno.

Beograd ima, prema Petroviću, najbolji termin za održavanje međunarodnog salona automobila (u poslednjoj sedmici marta i početkom aprila) – odmah posle ženevskog Salona automobila na kome se predstavljaju novi modeli.

“Automobili premijerno predstavljeni u Ženevi se odmah sele u Beograd, i zato je Sajam u glavnom gradu Srbije važan svim svetskim proizvođačima”, napomenuo je Petrović.

Prodaja novih automobila u Srbiji je, prema Petroviću, u 2012. pala za oko 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *