CBCG: Blokirane firme spriječiti da posluju

Dodajte komentar

Mjesečno objavljivanje spiska blokiranih preduzeća, dovelo je do ublažavanja daljeg širenja nelikvidnosti preduzeća ali je, međutim, pokazala da veliki broj preduzeća i pored blokade pronalazi alternativne načine poslovanja, prenosi Atlas televizija.

Centralna banka svakog prvog u mjesecu objavljuje spisak preduzeća čiji su računi blokirani duže od 30 dana sa iznosom blokade od preko 10 hiljada eura.

Zorica Kalezić iz CBCG kaže da je ova odluka dala pozitivne efekte i prvenstveno povećala transparentnost poslovanja preduzeća. „Ovaj potez je najvjerovatnije doveo do ublažavanja daljeg širenja nelikvidnosti korporativnog sektora”, dodaje Kalezić.

Svih pet mjeseci koliko CBCG objavljuje spiskove, na vrhu liste nema promjena pa su najveći dužnici i dalje Zavala invest i Vektra Montenegro čiji dugovi dostižu skoro 33 ipo miliona eura. Za razliku od ovih preduzeća, pojedina vode računa da se ne nađu na listi, kaže Aleksandar Mitrović iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).

„Stvorena je takozvana crna lista, pa oni koji mogu doći u tu situaciju zbog te okolnosti će unaprijediti svoje poslovanje i izmiriti svoje obaveze da ne bi došli na tu listu”, navodi Mitrović.

Prema podacima CBCG u oktobru se na spisku nalazilo 2269 preduzeća što je 19 firmi manje nego u septembru. Kalezić navodi da se „može vidjeti da dolazi do stagnacije broja kompanija u blokadi.”

Na drugoj strani, sagovornici Atlas televizije kažu da odluka CBCG nije samo pokazala ko su najveći dužnici već je i ukazala i na drugu dimenziju ovog problema.

„Dobar dio firmi koje se nalaze na tom spisku i dalje funkcioniše vjerovatno izbjegavaju legalne tokove i otvaraju nove firme” istakao je Mitrović.

Kako bi se stalo na kraj takvoj praksi Privredna komora će uputiti set mjera Vladi. „Među tim mjerama je povećanje osnivačkog kapitala za Društva sa ograničenom odgovornošću i primjena direktiva Evropske unije koja ograničava osnivanje više privrednih društava od strane istog osnivača.” najavio je Mitrović.

Ni u Centralnoj banci neće sjedjeti skrštenih ruku, pa su već preporučili Vladi da izmijeni zakonsku regulativu i uvede automatski stečaj u preduzeća čiji su računi blokirani duže od tri godine. Takvih je, prema analizi ove institucije, sedam hiljada sa skoro 2500 zaposlenih.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *