Velika tražnja za obveznicama eurozone

Dodajte komentar

Fond eurozone za pomoć prezaduženim članicama (EFSF), prodajom jednogodišnjih obveznica ostvario je prihode od sedam milijardi eura. Tražnja za ovim hartijama je bila izuzetno jaka.

U saopštenju se navodi da je prva aukcija obveznica EFSF sa rokom dospjeća za jednu godinu „privukla izuzetno veliko zanimanje investitora, koji su predali ponude za otkup obveznica u vrijednosti od gotovo devet milijardi eura“, prenijela je u utorak francuska novinska agencija AFP, piše Capital.ba

Obveznice su prodate uz prosječnu kamatnu stopu od 0,22 odsto, što znači da su ulagači bili spremni da prihvate veoma niske prihode u zamjenu za relativnu sigurnost koju nosi ulaganje novaca u obveznice EFSF.

Prošle sedmice je Fond bio primoran da odloži planiranu aukciju trogodišnjih obveznica pošto je američka bonitetna agencija „Moody's“ snizila vrhunsku ocjenu kreditnog rejtinga Francuske za jedan stepen.

U saopštenju „Moody's“-a se navodilo da zbog sniženja rejtinga Francuske nove dugoročne obveznice EFSF više ne ispunjavaju neophodne kriterijume za prodaju duga.

Dugoročne obveznice EFSF, spasilačkog fonda Evropske unije (EU) osnovanog da pomogne posrnulim članicama evrozone poput Grčke ili Irske, moraju imati punu podršku zemalja čiji je rejting sličan njihovom vrhunskom rejtingu.

Francuska je, međutim, poslije sniženja rejtinga ispala iz tog ekskluzivnog kluba – u kom su preostale samo Finska, Holandija, Njemačka i Luksemburg – tako da Fond nema dovoljne garancije za emisiju dugoročnog duga. EFSF je saopštio da će, dok se ne riješi ta situacija, emitovati jednogodišnje obveznice.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *