NLB: Nova dokapitalizacija od 375 miliona eura

Dodajte komentar

Najveća slovenačka banka NLB je za kraj godine zakazala novu skupštinu, na kojoj će dioničari odlučivati o dokapitalizaciji izdavanjem novih dionica.

Dokapitalizacija bi iznosila 375 miliona eura. Pravo prvenstva kupovine je isključeno. Ko će dati novac još nije jasno. Izvori bliski belgijskom KBC-u kažu da 22-postotni vlasnik NLB-a u dokapitalizaciji ne namjerava učestvovati, piše slovenačke Finance.

Cijena dionice je 15 eura. Državni fondovi Kad i Sod su ljetos dionice morali plaćati po 41 eura. Krajem juna država je dala svjež novac NLB-u putem hidbirdnih instrumenata, a državni fondovi Kad i Sod su morali uplatiti nove dionice. Ukupna visina ljetošnje dokapitalizacije je iznosila 381 milion eura.

Uprava i nadzorni odbor NLB-a su na osnovu negativnog razvoja mikro i makrokonomskog okruženja pregledali kvalitet portfolija banke te ocijenili da je potrebno dodatno oblikovanje rezervacija i loših investicija banke.

Članovi Nadzornog odbora su se takođe na sastanku upoznali s rezultatima poslovanja NLB-a za devet mjeseci 2012. godine, makroekonomskom stiuacijom te s projekcijama poslovanja NLB banke do kraja 2012. godine s naglaskom na kvalitet porfelja i na kapitalnu adekvatnost banke.

Osim toga, Uprava i Nadzorni odbor NLB-a su svjesni nesigurnosti koja je vezana za donošenje nacionalnih mjera za stabilizaciju bankarskog sistema pri čemu je vjerovatno da su se odlaganjem rješenja troškovi normaliazcije stanja u bankarstvu i privredi Slovenije povećali.

Zbog opisnih uticaja te s ciljem djelovanja s najvećom mogućom brigom za banku, poštujući zakonske i regulatorne zahtjeve, Nadzorni odbor je usvojio odluku o sazivanju skupštine dioničara banke prije kraja 2012. godine s tačkom dnevnog reda da se po potrebi poveća osnovni kapital u visini 375 miliona eura. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *