Protokol o saradnji CBCG i Banke Rusije za obuku zaposlenih

Dodajte komentar

Tokom susreta guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića i predsjednika Centralne banke Ruske federacije Sergeja Ignjatijeva krajem 2011. godine u Moskvi, dogovoreno je intenziviranje saradnje između ove dvije institucije u svim oblastima, a naročito u domenu razmjene iskustava i obuke zaposlenih. Takav dogovor počeo je da se kvalitetno sprovodi uz puno razumijevanje obje strane, iako formalni protokol o saradnji još uvijek nije bio potpisan.

Shodno tome, izvršni direktor Centralne banke Crne Gore Radoica Luburić posjetio je od 18. do 22. novembra ove godine Centralnu banku Ruske federacije u Moskvi gdje je potpisao Protokol o saradnji izmedju ove dvije institucije u oblasti obuke zaposlenih u 2012. godini.

Tom prilikom Luburić je odvojeno razgovarao sa brojnim visokim zvaničnicima medju kojima i sa Georgijem Ivanovičem Luntovskim, prvim zamjenikom Predsjednika i članom Savjeta direktora Centralne banke Ruske federacije, Aleksandrom Ivanovičem Lahtikovom, direktorom Departamenta za upravljanje ljudskim resursima i personalom (sa kojim je i potpisao Protokol o saradnji), Sergejom Vladimirovičem Tatarinovim, direktorom Departamenta za spoljne veze i odnose s javnošću, te Lidijom Nikolajevnom Trošinom, direktorom Departamenta za platne bilanse. Luburić je posjetio i Muzej novca koji se nalazi u glavnom zdanju Centralne banke Ruske federacije u Moskvi gdje je razgovarao i sa Aleksandrom Vladimirovičem Bugrovom, rukovodiocem Muzeja, te Vladimirom Stepanovičem Palevičem, glavnim urednikom časopisa “Novac i kredit”.

Tokom višednevnih prijateljskih i konstruktivnih razgovora sa zadovoljstvom je konstatovano da su u 2012. godini u potpunosti realizovani svi programi za kojima su dvije strane iskazale interesovanje. Istovremeno je postignuta i puna saglasnost o produbljivanju saradnje u 2013. godini u svim oblastima, što će biti i verifikovano već narednih mjeseci prilikom posjete delegacije Centralne banke Ruske federacije Centralnoj banci Crne Gore.

Posljednjeg dana posjete, Radoica Luburić je, u ovalnom zalu Centralne banke Ruske federacije, održao predavanje na temu “Sinergijski efekti upravljanja ukupnim kvalitetom i upravljanja operativnim rizikom u centralnim bankama: procesni pristup”. (cb-cg.org)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *