Banka „UBS“ kažnjena sa 29,7 miliona funti

Dodajte komentar

Britanska Administracija za finansijsku službu /FSA/ kaznila je danas švajcarsku banku „UBS“ sa 29,7 miliona funti zbog grešaka koje su dovele da njihov trgovac Kveku Adoboli zabilježi gubitak od 1,4 milijarde funti.

Adoboli je 22. novembra osuđen na sedam godina zatvora po dvije tačke za prevaru, pošto je u poslovima izgubio 1,4 milijardi funti.

Britansko regulatorno tijelo kaznilo je banku zbog „grešaka u sistemu i kontroli“ koje su omogućile Adoboli da trguje u Londonu izvan ovlaštenih ograničenja.

FSA, koja je sprovela istragu uz pomoć svojih švajcarskih kolega iz agencije „Finma“, saopštila je da je su otkrivene „ozbiljne slabosti“ u „UBS“.

„Banka `UBS` nije organizovala i kontrolisala poslovanje na odgovoran i efikasan način sa adekvatnim sistemima za upravljanje rizikom, niti je vodila svoje poslovanje u londonskoj poslovnici sa nepohodnom vještinom, brigom i marljivošću“, ističe se u saopštenju FSA.

Zvaničnik FSA Trejsi Mekdermot istakla je da su greške u kontroli omogućile rast gubitaka u „UBS“.

Adoboli je uhapšen 15. septembra 2011. godine, dok je radio za „UBS“ u Londonu, odakle je obavljao globalne bankarske poslove trgovanja akcijama i robom.

Britanski sud zaključio je u presudi da je on svojim neodgovornim ponašanjem doveo švajcarsku banku na korak do uništenja te da je izgubio novac u „nezaštićenom, neopreznom i bezobzirnom“ trgovanju.

Adoboli je odbacio sve optužbe, a sud ga je oslobodio krivice po četiri tačke za falsifikovanje knjigovodstvenih podataka.

Adoboli se zaposlio u ovoj banci 2003. godine, a njen trgovac je postao 2006. godine. Tokom suđenja iznesen je podatak da je u jednom trenutku UBS bila na ivici gubitka od 7,5 milijardi funti.

Adoboli, porijeklom iz Gane i sin diplomate, rekao je pred porotom da su njegovi šefovi znali za njegove postupke i ohrabrivali ga da rizikuje.

On je rekao da je izgubio kontrolu nad poslovima koje je vodio tokom prošlogodišnjih turbulencija na finansijskim tržištima. (capital.ba)

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *