Za šest mjeseci 659 lizing ugovora

Dodajte komentar

Na tržištu lizinga u prvoj polovini godine zaključeno je 659 novih ugovora čija je vrijednost, prema podacima Ministarstva finansija, oko 10,62 miliona eura.

Broj novozaključenih ugovora u drugom kvartalu je, prema podacima iz biltena Ministarstva finansija, povećan 45 odsto na 390 u odnosu na prvo tromjesečje, dok je aktivnih bilo 0,26 odsto manje, odnosno oko 6,9 hiljada. Od ukupnog broja novozaključenih ugovora skoro 96 odsto, odnosno oko 5,95 miliona eura, odnosi se na vrijednost finansijskog lizinga, a ostalo na operativni.

Na osnovu strukture ukupno zaključenih ugovora po osnovu predmeta lizinga, putnički automobili imaju najveći udio od oko 86,6 odsto u ukupnom iznosu lizing plasmana. Putnički automobili pokazuju najveći udio i u ukupnoj vrijednosti ugovora od 75,6 odsto.

U pogledu sektorske stukture aktivnih plasmana na 30. jun, dominiraju ugovori u okviru sektora trgovine 33 odsto, saobraćaja 18 odsto i industrije deset odsto.

Na tržištu lizinga u Crnoj Gori posluje pet pružalaca tih usluga i to tri lizing kuće – S-lizing, Porše lizing, NLB lizing, i dvije banke – Hipo alpe adria i Prva banka, koja nije bila aktivna na tržištu lizinga u smislu odobravanja novih plasmana.
Ukupna aktiva četiri lizing kuće, koje su bile aktivne, iznosila je 30. juna oko 158 miliona eura i bila je oko 5,5 odsto manja u odnosu na 31. mart.

U drugom kvartalu četiri lizing kuće su ostvarile poslovni prihod od oko 8,5 miliona eura i dobit prije oporezivanja od oko 105,9 hiljada. U prvom kvartalu na tržištu lizinga ostvaren je dobitak od oko 108 miliona eura.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *