Cijene struje po volji A2A

Dodajte komentar

Italijanska kompanija A2A nema namjeru da se povlači iz vlasničke i upravljačke strukture Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) jer je posljednja odluka Regulatorne agencije za energetiku (RAE) stvorila uslove za smanjenje gubitaka i rast prihoda, proističe iz odgovora predstavnika te firme na pitanja “Vijesti”.

A2A upravlja EPCG tri godine i manjinski je vlasnik sa 43,7 odsto njenih akcija.

“Pozdravljamo odluku RAE od prije nekoliko mjeseci kojom je definisana nova metodologija za određivanje cjenovnih tarifa za električnu energiju, koje postepeno rastu. Tarife se tom odlukom usklađuju sa onima u drugim evropskim državama i mogu, ako se pravilno primijene, vratiti uslove za nove investicije”, navodi se u odgovoru A2A koje je potpisao Đuzepe Mariano iz službe za odnose s javnošću.

Italijanska kompanija, koja se ne može pohvaliti ulaganjima u Crnoj Gori, a do sada su nedovoljno investiranje pravdali nezadovoljstvom zbog cijena struje koje određuje RAE, posebno povrata na investicije. Pohvalama za odluke RAE pokazuju da im idu na ruku pravila o cijenama električne energije. Iz dijela nevladinog sektora su saopštili, kada su usvojene nove metodologije prema kojima su cijene povećane od avgusta ove godine, da su rađeni po želji investitora.

Predstavnici nevladinog sektora, koji su se bavili odlukama RAE, ocijenili su da su cijene nezakonito utvrđene i da su neprihvatljivo visoke u odnosu na primanja u Crnoj Gori. MANS je tražio da Ustavni sud poništi pravila za izračunavanje cijena, o čemu još nema odluke.

Iz A2A su upravljanje EPCG uslovili rastom cijena struje, a zbog toga su tražili i izmjene ugovora za EPCG od septembra 2009. godine, koji ipak nije potpisan.

RAE je dva puta ove godine povećao cijene električne energije, a do prvog skoka došlo je od 1. januara, a drugog ljetos na osnovu novih metodologija, kojima je predviđen rast do avgusta 2015. Od te godine cijene za domaćinstva neće regulisati RAE, već će biti prepuštene tržišnom formiranju.

Iz A2A na pitanje da li planiraju izlaznu strategiju iz EPCG, u februaru su odgovorili da se to neće desiti ali “pod uslovom da im budu zagarantovane mogućnosti za industrijski razvoj kompanije”.

“Kao što je ‘Vijestima’ potvrđeno u ponedjeljak, napuštanje Elektoprivrede Crne Gore nije predviđeno u poslovnim planovima A2A, koji su nedavno usvojeni na nivou Upravnog i Nadzornog odbora kompanije”, odgovorio je Mariano.

Prije uvođenja novih metodologija bilo je spekulacija da A2A planira da izađe iz EPCG, zbog nemogućnosti da vrati oko 400 miliona eura, koliko su platili za državni i paket akcija manjinskih akcionara i fondova. Tada iz kompanije, međutim, nije bilo izričitih negiranja mogućnosti, što bi moglo da se tretira pritiskom na regulatora da usvoji odluke koje će im povećati prihode.

Veliki potrošači neće imati benefite kao dosad

U A2A su zadovoljni i kako se stvari u vezi s cijenama odvijaju kada su u pitanju najveći industrijski potrošači, među kojima su podgorički Kombinat aluminijuma (KAP) i nikšićka Željezara Toščelik.

“Odgovor EPCG na probleme vezane za snabdijevanje električnom energijom velikih industrijskih potrošača takođe ide u pravom smjeru: cijena koju oni plaćaju je ispod proizvodnih troškova”, naveli su iz A2A i podsjetili da industrijski potrošači od januara 2013. godine više neće imati benefite od regulisanih tarifa jer od Nove godine plaćaju tržišne cijene.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *