Primirje u Gazi spustilo cijenu nafte ispod 111 dolara

Dodajte komentar

Cijene nafte pale su u četvrtak na londonskom tržištu ispod nivoa od 111 dolara po barelu, budući da je primirje u Pojasu Gaze prigušilo zabrinutost za snadbijevanjem, nadjačavši pozitivan uticaj rasta kineske industrijske proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 34 centa, na 110,52 dolara, nakon što je nakratko poskočila na 111,17 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po skoro nepromijenjenoj cijeni od 87,38 dolara.

Izrael i islamistički pokret Hamas dogovorili su sinoć primirje uz posredovanje Egipta, čime su obustavljeni osmodnevni sukobi u Pojasu Gaze.

Iako Izrael nije izvoznik nafte, strahuje se da bi se u sukobima mogli angažovati i veliki proizvođači nafte u Perzijskom zaljevu, što bi moglo dovesti do poremećaja u snadbjevanju iz te naftom bogate regije.

“Mislim da će se primirje održati i to bi trebalo spustiti cijene nafte na londonskom tržištu. Čini se ipak da je tržište prilično skeptično”, tumači Thorbjoern Bak Jensen iz A/S Global Risk Managementa.

Pad cijena zakočili su ohrabrujući podaci iz Kine, koji su pokazali da je ogromni proizvodni sektor u novembru zabilježio rast aktivnosti prvi puta u zadnjih 13 mjeseci, izvijestio je u četvrtak HSBC. Tako je indeks menadžera nabavke koji izrađuje taj bankarski div porastao u novembru na 50,4 boda, sa 49,5 bodova koliko je iznosio u prethodnom mjesecu. Vrijednosti iznad 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti.

HSBC-ov izvještaj potvrdili su i službeni kineski podaci o rastu industrijske aktivnosti u oktobru prvi put u tri mjeseca, potkrepljujući ocjene o zahuktavanju drugog po veličini svjetske privrede pred kraj godine.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne korpe njezine nafte u srijedu iznosila 107,88 dolara, što znači da je bila 45 centa niža nego prethodnog dana trgovanja. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *