Od četiri velike investicije u Tivtu, samo Mank gradi

Dodajte komentar

Ono što građani već godinama vide na terenu – da takozvane velike strateške investicije u Tivtu idu kilavo ili nikako – potvrđuju i podaci koje su „Vijesti“ dobile iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. Od četiri velika investiciona projekta u Tivtu (Porto Montenegro, Luštica Bay, Sveti Marko i Qatari Diar), jedan se koliko toliko kvalitetno realizuje, mada sa zakašnjenjem, druga dva još su u fazi planiranja i pripreme za gradnju, dok je jedan izgleda, potpuno zaustavljen.

U Porto Montenegru se trenutno gradi prvi hotel iako drastično manjih kapaciteta nego što je to predviđeno u investicionom programu po kojem je već morao biti završen i stavljen u funkciju.

Do sada je u Porto Montenegru izgrađeno pet poslovno rezidencijalnih zgrada sa 125 stanova za prodaju na tržištu i oko tri hiljade kvadrata poslovnog prostora za iznajmljivanje, a prvi veći i ozbiljniji radovi na izgradnji nove obalske infrastrukture tek će uslijediti od početka naredne godine.

Projekat izgradnje luksuznog hotelsko-turističkog kompleksa vrijednog 250 miliona eura u uvali Pržna na mjestu nekadašnjeg hotela „Plavi horizont“, nakon rušenja starog hotela prije skoro pola godine, još tapka u mjestu.

Qatari Diar kao zvanični investicioni fond jedne od najbogatijih država svijeta – Katara, nema problema sa nedostatkom para ili ekonomskom krizom, ali je ipak odlučio da početak izgradnje novog kompleksa kod Tivta odloži, jer još nije riješio sve imovinsko-pravne probleme sa manjim brojem mještana, a po ko zna koji put, urbanističko-planska dokumentacija se još donosi ili prilagođava željama investitora.

“Kompaniji ‘Qatari Diar Hotel Property Investment Montenegro’ izdati su urbanističko-tehnički uslovi za lokalitet ‘Plavi horizonti’ na osnovu Urbanističkog plana ‘Pržno I’. Nije podnošen zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, ali je ovo Ministarstvo navedenom investitoru izdalo rješenje br 05-3833/5 od 29.11.2011. godine, kojim se odobrava uklanjanje objekta – hotela sa pomoćnim objektima na lokaciji ‘Plavi horizonti’ Radovići – Opština Tivat, na katastarskim parcelama broj 534/1, 534/2, 535, 536 i 537 KO Milovići”- odgovorila je “Vijestima” Milica Lekić, portparol Ministarstva održivog razvoja i turizma, na pitanje da li se QDHPIM do sada tom resoru obraćao sa zahtjevima za izdavanje građevinskih dozvola za novi hotel sa pet zvjezdica i turističke vile planirane u jednoj od najljepših tivatskih uvala.

Lekić je negativno odgovorila i na isto pitanje u vezi sa ruskom kompanijom “Metropol” i njihov projekat izgradnje malog hotela i luksuznih privatnih vila za stanovanje na ostrvu Sveti Marko. Rusi se takođe do sada nadležnim državnim organima nijesu obraćali sa zahtjevom za izdavanje građevinske dozvole za objekte koji su im na najvećem ostrvu u Crnoj Gori, ucrtani shodno njihovim željama u Državnoj studiji lokacije “Sveti Marko”, pa za sada nema nikakvog nagovještaja da će uskoro početi realizacija projekta vrijednog oko 300 miliona eura. Prije dvije godine “Metropol” je u prisustvu crnogorskih zvaničnika u Bečićima potpisao ugovor sa singapurskim lancem “Banyan Tree Hotels& Resorts“ da ta kompanija bude operater novog turističkog resorta na Svetom Marku i najavio početak gradnje za kraj 2010. godine, ali do danas na ostrvu u Tivatskom zalivu „ni lopata nije zabijena“.

Što se najobimnijeg investicionog projekta u Crnoj Gori tiče, preko milijardu eura vrijednog „Luštica Baya“ na oko 7 miliona kvadrata tivatskog dijela poluostrva Luštica, do sada je kompanija „Luštica Development“ koju kontroliše egipatsko-švajcarski „Orascom“, kako je i sama prije neki dan saopštila, uložila ukupno 24 miliona eura. Od toga je najveći dio zakupnina zemljišta koju su Egipćani već platili za 10 godina, a ostatak otpada na plate osoblja, projektanata, konsultanata i sitnije investicije poput izgradnje pokaznog apartmana za kupce, napravljenog u bivšoj kasarni u Radovićima.

„Orascom“ je do sada probio i desetak kilometara novih puteva po Luštici i počeo planiranje i faznu gradnju golf terena sa 18 rupa za što je ljetos potpisao ugovor sa američkom firmom „Gary Player Design“. Inače, na Luštici je planiran čitavi novi luksuzni turistički grad sa osam hotela kapaciteta 2,2 hiljade soba kategorije 3 do 5 zvezdica, 1.600 apartmana, 750 rezidencijalnih vila, sa gradskim centrom sa svim potrebnim pratećim sadržajima – šoping centrom, školom, zdravstvenim ustanovama, dvije marine, konferencijskom dvoranom, posebnim „Thalasso centrom“, te terenom za golf od 18 rupa. Do sada, međutim, nije počela izgradnja čak ni prve faze budućeg turističkog grada koju je izvršni direktor „Luštice Development“ Semjuel Mejer na prezentaciji pred vlasnikom „Orascoma“ Samihom Savirisom i tadašnjim premijerom Milom Đukanovićem, 21.oktobra 2010 u Tivtu, najavio za jesen 2011.

Kada je ovaj projekat u pitanju, krivica se međutim ne može pripisati „Orascomu“ jer Vlada Crne Gore još nije regulisala svoje obaveze iz ugovora sa tom kompanijom da bi on stupio na snagu i počeo se računati rok za realizaciju minimuma najavljenog investicionog programa. Vlada naime, godinama nije u stanju da riješi imovinsko-pravne probleme sa ključnim dijelom kompleksa „Luštica Bay“ – bivšim kamenolom Velja Spila u Oblatnu iz kojeg je po ugovoru sa „Orascomom“ dužna da ukloni privatne vlasnike zemlje i kompleks preda „Luštici Development“.

“Za „Lušticu Development“ izdati su urbanističko-tehnički uslovi za golf terene na osnovu DUP „Golf i Donji Radovići zapad“, a za turističko naselje „Luštica Development“ urbanističko-tehnički uslovi su u proceduri i očekuje se njihovo izdavanje do kraja godine. Do sada nije podnošen zahtjev za izdavanje građevinske dozvole” – odgovoreno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma na pitanja “Vijesti” dokle se stiglo sa administrativnim odobravanjem gradnje na Luštici, uz napomenu da je taj resor “s obzirom na činjenicu da je vrijeme ekonomske krize, zadovoljan dosadašnjom dinamikom realizacije tog projekta”.

Na pitanje da li je Ministarstvo održivog razvoja i turizma do sada Opštini Tivat predlagalo da poveća stope poreza na nekretnine za vlasnike atraktivnih parcela koji ne realizuju najavljene investicione projekte i ne počinju da grade nove hotele, Lekić je kazala da “Ministarstvo nije nadležno za poresku politiku, već opština na svojoj teritoriji naplaćuje porez na nepokretnost po definisanim kriterijumima”.

“Kao jedan od vidova suočavanja sa svim investitorima koji ne ispunjavaju preduzete obaveze, Vlada je donijela “Odluku o utvrđivanju prioritetnih turističkih lokaliteta” kojom je omogućeno da se za nepokretnosti u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost, a koje se nalaze u zoni prioritetnog turističkog lokaliteta jedinica lokalne samouprave, shodno Zakonu o porezu na nepokretnosti,  utvrdi  viša  poreska stopa od  propisanih.

Primjena mogućnosti datih ovom Odlukom je u nadležnosti lokalnih samouprava”- napomenula je Lekić.

Gradonačelnik “najuspješnijeg crnogorskog grada” kako lokalni i državni čelnici tepaju Tivtu, Dragan Kankaraš stoga, treba da odluči hoće li povećanjem poreza na nepokretnosti njegova administracija opteretiti “stateške partnere” koji su u Crnu Goru prije nekoliko godina došli pod okriljem bivšeg i budućeg premijera Mila Đukanovića. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *