Američke banke hoće u Evropu

Dodajte komentar

Banke iz SAD-a, koje prilično otežano nalaze kreditno sposobne klijente na domaćem tržištu, sve češće prednost daju kreditiranju evropskih klijenata.

U vrijeme kada dužnička kriza pritiska Grčku, Španiju i druge članice zone eura, američke banke su iskoristile situaciju i od evropskih banaka prigrabile dio kreditnog tržišta.

U eurozoni se pooštravaju standardi kreditiranja, a istovremeno se pogoršavaju uslovi kreditiranja zbog krajnje nestabilne situacije na tržištu kapitala, što je ispoljilo negativan uticaj na evropske banke i otvorilo mogućnosti za dobro kapitalizovane američke banke.

Najnoviji podaci pokazuju da su banke SAD uspjele da osvoje rekordan udio na evropskom kreditnom tržištu, što je direktna posljedica smanjenja izdataka banaka evrozone koje su prinuđene da primjenjuju stroge mjere štednje kako bi preovladale negativne posljedice dužničke krize, objavljeno je na Internet strani Vijesti.ru.

Prema podacima „Dilodžika“, američke banke su u dosadašnjem toku godine odobrile kredite u Evropi u vrijednosti od 25 milijardi dolara, što je pet odsto ukupno odobrenih kredita, čime su utrostručile svoj udio na evropskom kreditnom tržištu. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *