Alter Modus: Mala škola preduzetništva X

Dodajte komentar

Biznis plan

Biznis plan je pisani dokument koji jasno opisuje vašu poslovnu ideju, resurse potrebne za njenu realizaciju i daje pregled očekivanih rezultata. Treba da vam služi za cjelovitu analizu ideje i za uočavanje svih potrebnih elemenata za njeno uspješno ostvarivanje – da potvrdi njenu izvodljivost.

Proces izrade biznis plana, odnosno proces planiranja je zapravo proces samoprocjene. Uloga planiran­ja je da vas natjera da budete objektivni u procjeni po­slovne ideje, kako bi anal­izirali različite scenarije i probleme koji mogu da ugroze njenu realizaciju. Biznis plan vam može pomoći da, nakon što  ste identifikovali moguće probleme, iste izbjegnete ili umanjite njihovo dejstvo. Ukoliko se utvrdi da su problemi nepremostivi, najbolje je da prije nego što uložite dodatno vrijeme, energiju i novac, obustavite dalje aktivnosti na realizaciji po­slovne ideje.

Biznis plan mora da sadrži analizu svih aspekata poslovanja, kako bi vam dao realnu sliku vaše ideje. Nakon navođenja podataka o vama i/ili vašoj firmi, treba opisati samu ideju i osnovne motive za njenu realizaciju. Neophodno je objasniti u kakvom poslovnom prostoru će se obavljati djelatnost, koliko zaposlenih će biti angažovano i sa kojim kvalifikacijama. Veoma važan dio biznis plana je analiza tržišta koja ukazuje na potencijalne kupce planiranog proizvoda ili usluge, kao i dobavljače. Jedan od ključnih činilaca plana je projekcija poslovnih prihoda i rashoda, kao i ekonomska ocjena poslovne ideje koja se daje na kraju. U dijelu finansijske analize obično se mjere ostvarena dobit, stopa ekonomičnosti, vrijeme vraćanja ulaganja i drugi slični parametri.

Dobar biznis plan trebalo bi da obuhvata period od najmanje godinu, mada se uvijek preporučuje duži rok, naročito ako postoji izvjesnost u pogledu kretanja cijena proizvoda, ulaznih sirovina ili energenata. Bez obzira na vašu poziciju I prethodno obrazovanje, uvijek je dobro da vi kao pokretač posla budete i autor biznis plana, jer ćete tako biti u prilici da dobro upoznate sve segmente vašeg budućeg posla.

Iako postoje različite metodologije izrade, svaki biznis plan trebao bi da sadrži sledeće elemente:

  1. Uvod
  2. Siže projekta
  3. Opis proizvoda/ usluga
  4. Tržište prodaje i nabavke, konkurencija
  5. Lokacija
  6. Zaposlenost
  7. Specifikacija osnovnih sredstava
  8. Specifikacija obrtnih sredstava
  9. Projekcija finansijskog rezultata

Biznis plan nije garancija uspjeha, jer u biznisu uspjeh niko ne može garantovati, ali sigurno jeste koristan alat koji povećava šanse za uspjeh. Iako se kod nas biznis plan najčešće povezuje sa procesom apliciranja za kredit, važno je shvatiti da je njegova uloga mnogo ozbiljnija.Nemoguće je zamisliti pokretanje bilo kojeg posla ukoliko nijeste prije toga uradili detaljnu analizu mogućih ishoda i očekivanih rezultata. Uprkos teoriji, smatra se da oko 90% novih preduzetnika ne uradi biznis plan kako bi provjerilo svoju biznis ideju kroz prizmu tržišta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *