Izostao dogovor o isplati pomoći Grčkoj, euro pod pritiskom

Dodajte komentar

Euro je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima uspio djelimično nadoknaditi gubitke koje je prema dolaru zabilježio nakon neuspjelog pokušaja ministara finansija eurozone da postignu dogovor o isplati blokirane tranše pomoći Grčkoj.

Euro je tako u početku oslabio 0,5 posto prema dolaru, da bi se kasnije stabilizovao na 1,2800 dolara, što znači da je u odnosu na prethodno zatvaranje u minusu 0,12 posto.

Jedinstvena evropska valuta nakratko je pak dosegla najviši nivo od početka maja prema jenu, od 105,235 jena, zbog očekivanja dodatnog ublažavanja japanske monetarne politike i napretka u pogledu postizanja dogovora o Grčkoj.

Dolar je prema jenu bio na dobitku 0,8 posto i njime se trgovalo po 82,32 jena. Kurs jena nakratko se spustio i na najniži nivo od početka aprila od 82,12 dolara za jen.

Euro se nakon najnovijeg uzleta, pokretanog optimizmom da će odluka o isplati blokirane tranše pomoći Grčkoj biti donesena u kratkom roku, ponovo našao pod pritiskom prodaja, no veće gubitke spriječile su glasine o mogućem skorom sporazumu.

Ministri finansija eurozone, zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske centralne banke (ECB) ponovo će se morati sastati idućeg ponedjeljka budući da ni nakon 12 sati pregovora nisu uspjeli postići dogovor o modusu smanjenja golemog grčkog duga.

Nakon završetka sastanka tračak optimizma ulio je francuski ministar finansija Pierre Moscovici izjavom da je sporazum nadohvat ruke. Iz Njemačke, najvećeg uplatioca u evropski budžet, poručili su pak da je u toku izrada planova o finansiranju Grčke do 2016. godine.

Eurgrupa je pohvalila Grčku, koja je ispunila svoj dio obveza. Uprkos velikim protivljenjima tamošnjeg osiromašenog stanovništva, vlada u Atini usvojila je program drastične štednje u zamjenu za finansijsku pomoć.

Grčka je ljuta zbog ponovnih odlaganja i poručuje da je učinila sve što je bilo potrebno. “Grčka je ispunila preuzete obveze. Naši partneri, zajedno s MMF-om, takođe moraju ispuniti svoj dio obveza,” stoji u saopštenju grčkog premijera Antonisa Samarasa. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *