HSBC prodaje udio u kineskom osiguravajućem društvu

HSBC je objavio da je u pregovorima oko prodaje svog udjela u kineskom osiguravaču Ping An Insurance, vrijedan 9,3 milijarde dolara, u skladu s nastojanjima te banke da se riješi djelova koji ne spadaju u njenu osnovnu djelatnost.

HSBC je potrošila 1,7 milijardi dolara na 15,6-postotni udio u drugom najvećem kineskom osiguravaču 2002. I 2005., a prodaja se očekivala kao dio trogodišnjeg plana oporavka nakon finansijske krize i regulatornih promjena, piše Reuters.

U saopštenju preko berze u Hing Kongu je banka potvrdila da je u pregovorima oko prodaje, ali je dodala da oni ne moraju dovesti do prodaje. Saopštenje je objavljeno nakon što su tamošnji mediji kao potencijalnog kupca imenovali jednog Tajlandskog tajkuna.

Prodaju bi trebao odobriti i kineski bankarski i osiguravajući regulator, što sužava popis potencijalnih kupaca, jer kineske vlasti tradicionalno odobravaju kupovinu udjela u velikim bankama i osiguravačima samo finansijskim grupacijama.

U slučaju da proda udio u Ping Anu, HSBC bi ostvario rekordnu dobit prije oporezivanja od 6,5 milijardi dolara, procjenjuje analitičar Jim Antos iz Mizuho Securitiesa. (banka.hr)

Check Also

OPEC+ razmatra smanjenje proizvodnje za čak dva miliona barela dnevno

Grupa OPEC+ razmatra najveće smanjenje proizvodnje od 2020. godine, pokušavajući da tako primiri cijene nafte …

Leave a Reply

Your email address will not be published.