Dobit banaka u Srbiji smanjena za više od pola

Dodajte komentar

Banke u Srbiji su u prvih devet mjeseci ove godine ostvarile dobitak prije oporezivanja od 12 milijardi dinara, što je za 52,3 odsto manje od dobitka u istom periodu lani, objavila je Narodna banka Srbije.

S dobitkom je poslovalo 19 banaka, a ostvareni iznos dobitka prije oporezivanja iznosio je 29,8 milijardi dinara.

U odnosu na prethodno tromjesečje, broj banaka koji je poslovao s gubitkom povećan je za jednu, tako da je na kraju trećeg tromjesečja 14 banaka poslovalo s gubitkom. Ukupan iznos gubitka ostvaren u ovom periodu iznosio je 17,8 milijardi dinara, pri čemu se na dvije banke odnosilo skoro dvije trećine ukupnog gubitka.

Prvih pet banaka po visini ostvarenog dobitka prije oporezivanja bile su „Banka Inteza“ sa 7,3 milijarde dinara, „Rajfajzen banka“ – pet milijardi, „Unikredit banka“ – 3,9 milijardi, „Komercijalna banka“ – 3,3 milijarde i AIK banka – tri milijarde dinara.

Prvih pet banaka po visini ostvarenog gubitka bile su „Razvojna banka Vojvodine“ – 7,9 milijardi dinara, „Nova Agrobanka“ – 4,3 milijarde, „Alfa banka“ – 1,6 milijardi, „Vojvođanska banka“ – 0,9 milijardi i OTP banka Srbija – 0,7 milijardi.

U međuvremenu je, krajem oktobra, NBS oduzela dozvolu za rad „Novoj Agrobanci“.

Ukupna (neto) aktiva bankarskog sektora Srbije na kraju trećeg tromjesečja 2012. godine iznosila je 2.843,6 milijardi dinara i povećana je za 33,1 milijardi, odnosno 1,2 odsto od kraja drugog tromjesečja 2012. Sa ukupnom aktivom od 424 milijarde dinara i učešćem od 14,9 odsto u ukupnoj aktivi bankarskog sektora, „Banka Inteza“ predstavlja najveću banku u bankarskom sistemu Srbije. Za njom slijedi „Komercijalna banka“ sa 308 milijardi dinara aktive i učešćem od 10,8 odsto.

U odnosu na prethodno tromjesečje nije došlo do promjene u redosljedu prvih deset banaka po visini bilansne sume. Na kraju trećeg tromjesečja 2012. godine u bankarskom sektoru Srbije poslovale su ukupno 33 banke, koje zapošljavaju 29.129 ljudi.

Od ukupnog broja banaka, 21 banka se nalazi u vlasništvu stranih lica, a 12 u vlasništvu domaćih – devet u vlasništvu države kao većinskog ili najvećeg pojedinačnog akcionara i tri banke u vlasništvu privatnih lica.

Banke u vlasništvu stranih lica potiču od bankarskih grupacija iz 11 država. Najznačajnije banke u vlasništvu stranih lica po učešću u ukupnoj aktivi sektora, sa 23 odsto ukupnog učešća, potiču iz Italije, a zatim iz Austrije sa 16 odsto, Grčke sa 15 odsto, Francuske sa devet odsto i svih ostalih zemalja sa ukupno 11 odsto učešća.

Ukupan broj zaposlenih je u odnosu na kraj drugog tromjesečja smanjen za 12. U odnosu na prethodno tromjesečje, 14 banaka je smanjilo broj zaposlenih za ukupno 125, 14 banaka je povećalo broj zaposlenih za 113, a pet banaka ima isti broj zaposlenih.

Organizaciona mreža bankarskog sektora na kraju trećeg tromjesečja, u poređenju s krajem prethodnog tromjesečja, smanjena je za 22 poslovne jedinice, filijale, ekspoziture i šaltera. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *