Bankaru zbog pronevjere sedam godina zatvora

Dodajte komentar

Trgovac švajcarske banke UBS Kveku Adoboli osuđen je juče na sedam godina zatvora po dvije tačke za prevaru, pošto je u poslovima izgubio 1,4 milijardi funti.

Britanski sud zaključio je da je Adoboli svojim neodgovornim ponašanjem doveo švajcarsku banku na korak do uništenja. On je izgubio novac u „nezaštićenom, neopreznom i bezobzirnom“ trgovanju, rečeno je pred sudom.

Adoboli /32/ je odbacio sve optužbe, a sud ga je oslobodio krivice po četiri tačke za falsifikovannje knjigovodstvenih podataka.

On je uhapšen 15. septembra 2011. godine, u vrijeme dok je radio za UBS u Londonu, odakle je obavljao globalne bankarske poslove trgovanja akcijama i robom.

Adoboli se zaposlio u ovoj banci 2003. godine, a njen trgovac je postao 2006. godine. Tokom suđenja iznesen je podatak da je u jednom trenutku UBS bila na ivici gubitka od 7,5 milijardi funti.

Adoboli, porijeklom iz Gane i sin diplomate, rekao je pred porotom da su njegovi šefovi znali za njegove postupke i ohrabrivali ga da rizikuje.

On je takođe rekao da je izgubio kontrolu nad poslovima koje je vodio tokom prošlogodišnjih turbulencija na finansijskim tržištima. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *