Alter Modus: Mala škola preduzetništva VIII

Dodajte komentar

Prednosti sopstvenog biznisa

Iako je vođenje sopstvenog malog biznisa izuzetno zahtjevno i mnogi ljudi odustaju plašeći se odgovornosti, potencijalnih rizika i neizvjesnosti, ono ima i brojne prednosti:

Nezavisnost i prilika za kreiranje sopstvene sudbine– Pokretanje sopstvenog posla omogućava vam gotovo u potpunosti autonomno djelovanje i priliku da sami upravljate ne samo poslom, već i sopstvenom budućnošću. Sopstveni posao vam omogućava da u većoj mjeri iskoristite svoja znanja, sposobnosti i talente, uz veliku slobodu u odlučivanju.

Prilika za rad na onome što se voli – Dokazano je da su najuspješniji preduzetnički poduhvati oni koje vlasnici pokrenu ne samo zbog ostvarenja profita, već i zbog uživanja i strasti koju osjećaju dok se tim poslom bave. Stoga se kroz sopstveni posao može ostvariti zadovoljstvo profesijom,  jer se vrijeme na poslu posvećuje onome što se voli.

Prilika za različitost – Sopstveni posao vam daje priliku da iskažete svoju kreativnost i slobodu originalnog ličnog izražavanja, da budete jedinstveni i radite stvari na svoj način. Upravo u kreativnim rješenjima leže najuspješnije preduzetničke priče.

Tržišna prilagodljivost – Smatra se da su mala preduzeća zbog svoje veličine u mogućnosti da se brzo prilagode tržišnim promjenama i novonastalim prilikama, tako da bez većih potresa mogu svoju djelatnost preorijentisati u skladu sa zahtjevima potrošača u pogledu kvaliteta, količine, dizajna i sl. Pred vama kao vlasnikom malog biznisa uvijek stoji raznolikost poslovnih prilika i mogućnost da svoj posao mijenjate u skladu sa potrebama tržišta .

Mogućnost ostvarenja finansijskog uspjeha – Jedan od važnijih razloga osnivanja sopstvenog preduzeća je mogućnost ostvarenja znatno veće zarade u samostalnom poslu od one koju bi mogli ostvariti kao zaposleni u nekoj kompaniji. Sopstveni posao često omogućava da kvalitetnije i ljepše živite, jer nema ograničenja ni u radu ni u zaradama.

Sigurnost posla – Kad osnujete sopstveno preduzeće, sigurnost posla vam je zagarantovana sve dok pozitivno poslujete. Prednost je i u tome što ste istovremeno i menadžer koji sam odlučuje kada će, koliko i do kada raditi.

Porodičnoo zapošljavanje – Jedna od prednosti sopstvenog biznisa je mogućnost zapošljavanja članova vaše porodice. Na taj način stvara se osnova za građenje tradicije porodičnog posla, kroz saradnju i prenošenje iskustava (sa oca na sina i sl).

Izazov i prilika za dostizanje svog punog potencijala – Opštepoznato je da je kod preduzetnika snažno razvijena potreba za samoaktualizacijom, odnosno svijest o mogućnosti ostvarenja velikog uspjeha. Sopstveni posao je prilika da pokažete inicijativu, iskoristite za to sva svoja znanja i vještine i opstanete na tržištu, sa željom da budete najbolji. Izgradnja samostalne karijere i lična odgovornost za uspjeh ili neuspjeh čine da veoma uživate u osjećaju koji vam ta samostalnost omogućava. Profit i rast vaše firme predstavljaju mjerilo vašeg ličnog uspjeha i samopostignuća.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *