Alter Modus: Mala škola preduzetništva VII

Dodajte komentar

10 tajni uspješnih preduzetnika

Često se kaže da preduzetnici imaju sposobnost da nešto kreiraju i naprave faktički ni iz čega. Mnogi od njih često kažu da su za njihov uspjeh bile zaslužne male stvari:

  1. Mislite o uspjehu – Kako će neko drugi vjerovati u vašu ideju ako vi nijeste u tome cijelim srcem? Ako vi ne vjerujete u sopstveni uspjeh, teško da ćete ga i ostvariti.
  2. Budite strastveni u tome što radite – Pronađite svrhu, jer posao koji se radi samo zbog novca, bez uključivanja emocija ili strasti koja vas gura naprijed, najčešće vodi brzom zasićenju i stalnom nezadovoljstvu
  3. Fokusirajte se na svoje snage i prednosti – Konkurentska prednost se stiče nuđenjem boljih rješenja klijentima u odnosu na konkurenciju. Snage i jake strane kriju načine koji će vam pomoći da bolje doprete do vaših klijenata.
  4. Ne razmatrajte mogućnost neuspjeha –Uvijek je dobro znati dobre i loše strane svoje poslovne ideje, ali kad krenete u realizaciju neophodno je iskreno vjerovati u njen uspjeh. Jedini neuspjeh nastaje kada se prestanete truditi i vjerovati a da nijeste iskreno ni probali.
  5. Planirajte – Imati jasan i precizan plan prije započinjanja biznisa nije garancija za uspjeh, ali ulazak u posao na osnovu osjećaja i bez ikakvog planiranja jeste siguran put za neuspjeh. Kroz planiranje se određuju pravci djelovanja, postavljaju ciljevi i trasira put ka uspješnoj realizaciji ideje
  6. Teško radite – Za vlasnike privatnog biznisa karakteristično je da rade mnogo više nego što bi radili da su zaposleni kod nekoga, ali je upravo taj lični angažman izvor prednosti, zbog dobrog poznavanja posla, direktnog kontakta sa svojim kupcima, osluškivanja njihovih potreba, uočavanja mana svog biznisa i mogućnosti za stalna unapređenja.
  7. Konstantno tražite mogućnosti za povezivanje sa drugima – Povezivanje nudi mogućnost zajedničkog djelovanja, usavršavanja znanja, razmjenu iskustava, otvaranje novih tržišnih prilika, podjelu i smanjenje rizika poslovanja.
  8. Budite spremni na učenje – Stalno unapređujte svoja znanja, ne samo ona koja su usko vezana za posao kojim se bavite već i znanja koja vam mogu pomoći da bolje komunicirate sa svojim kupcima, pratite svoje finansije, poznajete zakonsku regulativu, upoznate mogućnosti za uštede, unaprijedite timski rad i sl. Nikad ne prestajte da tragate i istražujete, jer svakodnevna mala poboljšanja vode budućoj prednosti.
  9. Istrajte i imajte vjeru – Mala je vjerovatnoća da će uspjeh doći preko noći jer skoro  ništa ne bude savršeno iz prvog pokušaja, ali u svoju ideju treba vjerovati i biti istrajan na putu njene realizacije, sve dok postoje tržišne prilike za plasman datog proizvoda ili usluge
  10. Budite disciplinovani – Život preduzetnika vrlo često karakterišu velika odricanja, ali je veoma važno ispred sebe imati cilj i biti disciplinovan u naporima da se on ostvari – biti posvećen poslu, voditi računa o balansu privatnih i poslovnih troškova, stalno osluškivati svoje klijente i njihove potrebe i kontinuirano raditi na unapređenju svog posla.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *