Holandski "Damen" zainteresovan za brodogradilište u Bijeloj

Dodajte komentar

Holandsko brodogradilište “Damen”, čiji su predstavnici već dva puta bili u Bijeloj, zainteresovano je za privatizaciju Jadranskog brodogradilišta.

O tome bi trebalo da upute pismo namjere Vladi Crne Gore.

Odlukom Vlade Crne Gore o planu privatizacije za 2012. godinu, predviđeno je da će se, na osnovu odluka Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, nastaviti pripreme javnog tendera za prodaju 61,58 odsto akcija brodogradilišta iz portfelja republičkih fondova, ali postupak za raspisivanje javnog tendera još nije započet.

Do sada su raspisivana tri neuspjela međunarodna tendera za prodaju većinskog paketa akcija brodogradilišta u Bijeloj.

Svi propali tenderi

Prvi tender raspisan je početkom 2006. godine i, uprkos tome što je produžen do polovine godine, nije bilo zainteresovanih ponuđača.

Drugi tender raspisan je godinu kasnije i tada su stigle četiri ponude – “C&S I .Limited” sa Kipra, “Avangard Shipyards International AG” iz Švajcarske, “Navalmar (UK) Limited” iz Velike Britanije i “Compositeworks” iz Francuske.

Prvorangirana kompanija je bila “C&S I. Limited” sa Kipra i sa njom je pregovarano o zaključenju kupoprodajnog ugovora.

Zbog sudskog spora oko broda „Mexica“, koji je djelimično potonuo dok je bio u Jadranskom brodogradilištu, Kiprani su odustali od kupovine, iako je brodogradilište osigurano od odgovornosti brodoopravljača, a i Vlada je garantovala za eventualnu štetu do visine ponuđene kupoprodajne cijene.

Nakon odustajanja “C&S I. Limited” sa Kipra, tenderska komisija je pozvala na pregovore drugorangiranog ponuđača, “Avangard Shipyards International AG” iz Švajcarske.

Ni ti pregovori nijesu uspjeli, jer je ponuđač tražio više izmjena predloženog kupoprodajnog ugovora.

Treći tender raspisan je 16. 11. 2008, i tada je stigla samo jedna ponuda, kompanije “ABU DHABI MAR GROUP” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako je ponuda bila nepotpuna, tenderska komisija je proglasila tender neuspjelim, jer kompanija “ABU DHABI MAR GROUP” nije, kako je traženo, dopunila ponudu u skladu sa uslovima tendera.

“Moramo se ozbiljno pripremiti za budući tender korišćenjem sopstvenih kapaciteta i angažovanjem konsultanata.

Veoma važnu stvar predstavlja i osmišljavanje uslova tendera, koji moraju biti u interesu vlasnika fondova – države, Boke Kotorske, lokalne zajednice i zaposlenih koji ovdje rade i u skladu sa djelatnošću koje obavljaju”, istakao je predsjednik Odbora direktora Stanko Zloković. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *